1515
BÖRSEN: ÖPPNING KRING NOLLAN INDIKERAD INFÖR NYÅR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda årets sista handelsdag kring nollan och bilden ser likadan ut i övriga Europa.

Vid 8.30-tiden indikerade förhandeln hos IG Markets en uppgång för OMXS30 med 0,1 procent. Terminerna för så väl tyska DAX-indexet som Parisbörsens CAC40 handlades kring oförändrat.

På andra sidan Atlanten sjönk börserna på tisdagen efter att ha handlats kring nollstrecket under större delen av dagen.

Majoritetsledaren i senaten Mitch McConnell blockerade demokraternas försök att föra upp utökade direktutbetalningar för omröstning. Förslaget, som både Donald Trump och en demokratledd majoritet i representanthuset stod bakom, föll därmed.

I Asien var det överlag små nedgångar med undantag för Kina och Hongkong där teknikaktier studsade efter några dagars nedgångar.

I morgonens svenska nyhetsflöde noteras att Xspray Pharma har erhållit särläkemedelsstatus från den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, för bolagets produktkandidat Hynap-Nilo för behandling av kronisk myeloisk leukemi (KML), vilket är en typ av blodcancer.

Klassificeringen ger också möjlighet till marknadsexklusivitet i 7 år för läkemedlet, om klinisk fördel gentemot originalläkemedlet demonstrerats vid godkännande av produkten.

Astra Zeneca/Oxfords vaccin mot covid-19 fick på onsdagen godkännande för nödanvändning i Storbritannien. De första doserna levereras i dag, onsdag, så att vaccination kan starta tidigt 2021.

Vaccinet är billigare och lättare att hantera än till exempel vaccinet från Pfizer/Biontech, som började att användas i Europa i helgen och skulle därmed kunna skynda på vaccineringen avsevärt.

Astra Zeneca har tidigare meddelat att bolaget inte kommer att göra någon vinst på vaccinet under pandemin och kostnaderna väntas kompenseras av statlig finansiering.

Hexpols vd Georg Brunstam har sålt 55.000 aktier i bolaget till ett värde om cirka 4,9 miljoner kronor. Hans innehav uppgick innan transaktionen till 1 miljon aktier, enligt ägardatatjänsten Holdings.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?