1515
BÖRSEN: SJÖNK TILL LÄGSTA NIVÅN SEDAN I MAJ, OMXS30 -1,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen sjönk på onsdagen ned till sin lägsta nivå sedan i maj, trots att nedgången mildrades något under eftermiddagen. H&M var dagens stora förlorare medan Handelsbanken tog tätpositionen i storbolagsindexet.

Tonsättande för sentiment i marknaden har varit dödläget i den amerikanska kongressen i fråga om att få till en höjning av skuldtaket. Dessutom har inflation varit ett ihållande tema, och oro för att centralbankerna inte tagit tillräcklig höjd för att pristrycket ska bli mer beständigt än väntat och således leda till penningpolitiskt restriktiva åtgärder.

Vid stängning stod storbolagsindexet OMXS30 ned med 1,5 procent till nivån 2.221, den lägsta nivån sedan den 19 maj. Aktier för 24,9 miljarder kronor bytte ägare på börsen i sin helhet under dagen. Det europeiska indexet Stoxx 50 var ned med 1,3 procent.

Den största förloraren i OMXS30 var klädkedjan H&M som sjönk 4,9 procent och därmed har raderat ut den uppgång aktien noterades för i september. Utvecklingen har entydigt varit kursmässigt negativ sedan förra veckans delårsrapport, trots att denna var bättre än väntat.

Andra notabla rörelser under nollstrecket kunde konstateras för molnkommunikationsbolaget Sinch med ett tapp om 3,7 procent. Även flera av industribolagen föll tillbaka. SKF var ned med 2,9 procent.

Evolution ställde sig långt nere på förlorarlistan med en reträtt på 3,4 procent, trots att livekasinounderleverantören meddelat avtal med Betway om spellösningar i två amerikanska delstater.

Uppe på vinnarlistan fanns Handelsbanken och SCA som enda bolag med en uppgång på över procenten. Bankaktien steg 1,5 procent och tog således ikapp på sektorkollegorna efter att ha halkat något efter övriga banker den senaste tiden. Swedbank dansade på nollstrecket för dagen medan Nordea var ned med 1,7 procent och SEB sjönk 0,7 procent.

Rapportaktuella IT-återförsäljaren Dustin steg 7,4 procent efter att ha redovisat starkare justerat ebita-resultat och omsättning än väntat för det fjärde kvartalet (juni-augusti). Dustin spår fortsatt god efterfrågan framgent, men tampas med risken för störningar i leveranskedjor.

Andra vinnare var två nynoterade bolag. Elbilsladdarbolaget CTEK steg 18 procent efter att utvecklingen varit svag från stängning den första handelsdagen, som i sig var tämligen succéartad för aktien. Bilglasbolaget Cary steg i sin tur 4,6 procent.

Börsens oljebolag tog stryk efter den senaste tidens rejäla uppvärderingar i spåren av den starka trenden för oljepriserna, som backade tillbaka på onsdagen. I sektorn sjönk Enquest mest, med 8 procent, medan Maha Energy föll 7,4 procent. IPC och Tethys var ned med 3,3 procent vardera medan Lundin Energy backade 1,8 procent.

På onsdagen var det handelspremiär på Stockholmsbörsen för förvärvskonglomeratet Storskogen, som gick in med den tredje högsta värderingen någonsin i Stockholm. Aktien handlades upp till 50:50 kronor från teckningskursen på 38:50 kronor.

Premiär var det även för Sound Dimension på Spotlight. Bolaget backade 12 procent jämfört med teckningskursen i unitemissionen på 15 miljoner kronor inför noteringen som tecknades till 101 procent.


Graf: Stockholmsbörsens OMXS30 onsdagen den 6 oktober

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?