1515
Annons
BÖRSEN: MOT OREGELBUNDEN ÖPPNING EFTER FALL I TOKYO

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en oregelbunden öppning på tisdagen, efter att måndagens nedgång eldats på från amerikansk börsöppning. Tidiga morgonen har bjudit på marknadsfall i Asien.

Räknat från svensk stängning var dock utvecklingen lätt positiv i USA under måndagen, där breda S&P 500 stängde 0,2 procent högre än nivån som gällde vid Stockholmsbörsens sista avslut på måndagen.

I Asien har morgonens handel kantats av svag utveckling för techbolag, en spegling av måndagens trend i USA. Tokyobörsens Nikkei 225 var ned med över 2 procent.

Energibolag lyfte i sin tur på rallyt i energipriserna, som vid sidan av de globala leverantörskedjeproblemen drivit upp investerarnas inflationsoro. Oljepriset fortsatte stiga under tisdagsmorgonen efter måndagens besked från Opec+ om mindre produktionsökningarna än väntat. Ett fat Brent-olja handlades klart över 80 dollarsstrecket, högsta nivån på tre år.

Övrigt noterbart i Tokyo var att H&M-konkurrenten och Uniqlo-ägaren Fast Retailings aktie föll med 7 procent efter att bolaget redovisat ett 19-procentigt försäljningstapp i september jämfört med samma period i fjol. Minskningen förklarades bland annat med ogynnsamt väder.

Med en halvtimme kvar till öppningen i Stockholm stod IG Markets option för OMXS30 på nollan. Terminshandeln för de europeiska börserna indikerade något starkare öppningar än i Stockholm. CAC40-terminen för Parisbörsens huvudindex var liksom motsvarigheten för Frankfurtbörsens DAX upp med 0,2 inför starten.

Lastbilsbolaget Volvos aktie kan väntas ligga under press av måndagens siffror från ACT Research, som visade att orderingången för tunga och medeltunga lastbilar i Nordamerika preliminärt var klart lägre än i augusti. September brukar dessutom vara en starkare månad än augusti, något som förklaras av materialbrist och kapacitetsbegränsningar.

"Det är viktigt att notera att det inte är efterfrågan utan utbudet som dikterar nya order då fordonstillverkarna är försiktiga med att fullt upp öppna sina orderböcker för 2022 då det inte finns någon tydlig visibilitet vad gäller kapacitet i leverantörskedjan nästa år", kommenterar ACT:s vd Kenny Vieth.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har ansökt hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA om nödanvändningsgodkännande för AZD7442 för förebyggande av symptomatisk covid-19. Preparatet är en långtidsverkande antikroppskombination, så kallad Laab. Astra Zeneca meddelade i augusti 2021 data från Provent-studien som visade att AZD7442 minskade risken att utveckla symptomatisk covid-19 med 77 procent jämfört med placebo.

På rekommendationsfronten har Pareto Securities höjt riktkursen för hygien- och hälsobolaget Essity till 345 kronor från 320 kronor, med upprepad köprekommendation. Aktien stängde på 267:20 kronor föregående handelsdag. Société Générale har dock sänkt rekommendationen till behåll från köp och skruvat ner Essitys riktkurs till 301 kronor från 347 kronor.

Gamingbolaget Enad Global 7 sänks till behåll från köp hos Handelsbanken Capital Markets. Riktkursen kapas med hälften till 32 från 64 kronor. Aktien stängde på måndagen på 31:95 kronor.

Danske Bank Markets sänker rekommendationen för Scandi Standard till behåll från köp och riktkursen sänks till 52 från 66 kronor. Aktien stängde ned nästan 10 procent till nivån 47:60 kronor på måndagen efter att bolaget då kablat ut en vinstvarning för det tredje kvartalet i år.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?