VACCIN: RYSKA, KINESISKA VACCIN KAN EJ BIDRA I EU - BRETON

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Ryska och kinesiska covid-19-vaccin kan inte bidra till att EU når sitt vaccineringsmål till sommaren.

Företag som vill starta produktion av vaccin i EU behöver åtminstone tio månader. Alltså skulle dessa vaccin inte bli tillgängliga före årets slut.

Det skrev EU:s industrikommissionär Thierry Breton i en uppdatering av läget för vaccinproduktion i EU, som publicerades på torsdagen.

Thierry Breton leder kommissionens arbetsgrupp för vaccinproduktion sedan dess start för två månader sedan.

"Ingen av dessa nya vaccin kan leverera doser före årets slut. Därför måste vi koncentrera våra europeiska industriella produktionsansträngningar på vaccin som redan är godkända eller är på väg att godkännas", sade han.

Uppskalningen av produktionskapaciteten i EU går snabbt. Mot slutet av året kommer den årliga kapaciteten att vara 3 miljarder doser, sade han.

Han tillbakavisade att Europa har "förlorat vaccinkriget".

I december levererades 5 miljoner doser till EU-länder, i januari 14 miljoner, i februari 28 miljoner och i mars 60 miljoner. Under andra kvartalet väntas 100 miljoner doser per månad.

Beträffande sommaren sade Thierry Breton att han väntar sig att den inte blir "normal" utan kommer att likna förra sommaren. Turismen blir annorlunda och betonar närhet. Men den stora skillnaden är vaccineringen.

"Till mitten av juli kommer vi att ha kapacitet att leverera tillräckligt med doser (omkring 470 miljoner, inklusive vissa endosvaccin) för att vaccinera omkring 70 procent av den vuxna befolkningen – givetvis förutsatt att doserna injiceras", sade han.

Industrikommissionären tillbakavisade förslag att patent ska göras till "mänsklighetens gemensamma egendom".

"Att ge fri tillgång till patent kommer inte att lösa tidsproblemen som vi har nu", sade han.

Men han sade att frågan kan undersökas senare, även om den är mycket komplex.

Det tar mellan tre och sex månader för en tappningsanläggning att byta från en produkt till en annan. Och det tar mellan två till tre år att byta på en fabrik för vaccinsubstanser, sade han.

Samtidigt pågår redan en frivillig överföring av kunskap mellan läkemedelsbolag.

Beträffande Astra Zeneca sade Thierry Breton att många motsägelser har förekommit vid hans besök och att transparensen har brustit.

"Jag såg ansträngningar, men inte 'efter bästa förmåga'", sade han.

EU:s kontrakt med Astra Zeneca föreskrev att företaget skulle ta fram och leverera ett vaccin "efter bästa förmåga".

En lärdom EU kan dra är att det är bra att ha förtroende, men bättre att ha kontroll, sade han.

När det gäller Storbritannien sade industrikommissionären att två tredjedelar av de 30 miljoner doser som har använts har tillverkats i EU.

"Storbritannien är beroende av Europa för den andra dosen", sade han.

"Vaccinnationalism är ologiskt. Inget land är självförsörjande. Det krävs över 300 ingredienser för att producera vaccin och leveranser kommer från hela världen", fortsatte han.

Han för en dialog med USA för att undvika avbrott i leveranser, särskilt för filter och engångspåsar.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?