Annons
BIL: FLERA FÖRARE BEHANDLAR ASSISTANSSYSTEM SOM SJÄLVKÖRANDE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska bilförare som använder assistanssystem som Teslas Autopoilot eller General Motors Super Cruise behandlar bilarna som helt självkörande trots varningar, visar en studie från amerikanska Insurance Institute for Highway Safety (IIHS), enligt Reuters.

IIHS finansieras av bilförsäkringsbolag i USA och jobbar för att tillverkarna ska utveckla säkrare bilar.

Enligt en undersökning som gjorts av organisationen sade användare av förarassistanssystem att de i högre grad utför aktiviteter som inte relaterar till bilkörning, till exempel äter eller skickar meddelanden, när de använder assistanssystemen än när de själva kör.

Beroende på vilket förarassistanssystem de använder rapporterade mellan 12 och 53 procent av de svarande i undersökningen att de "är bekväma med att se sina bilar som helt självkörande".

Samtidigt rapporterade 40 procent av användare av Teslas Autopilot och GM:s Super Cruise att systemen hade stängt av under körning och inte kunde återstartas.

"Det övergripande budskapet här är att tidiga brukare av dessa system fortfarande har dålig förståelse för teknikens begränsningar", sade IIHS-chefen David Harkey.

Studien publiceras särskilt som den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA har riktat särskild uppmärksamhet mot olyckor med Autopilot.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera