1515
SPAC: SYDOSTASIATISK "SUPER-APP" MOT REKORDVÄRDERING - RTRS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den sydostasiatiska så kallade "superappen" Grab är på väg mot den hittills största börsnoteringen via ett så kallat "spac"-upplägg (engelskans "Special Purpose Acquisition Company" förkortat) på Wall Street, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Grab-appen tillhandahåller tjänster såsom taxi och restaurangmagsleverans och var i grunden jämförbar med Uber. På senare tid har dock fler och fler verksamhetsgrenar tillförts plattformen, som är singaporiansk. Enligt Reuters källor är den värdering som väntar uppemot 40 miljarder dollar.

Noteringen görs enligt källorna via omvänt förvärv av Altimeter Capital, ett spac-bolag som följer den trendiga modellen med uppköpsskalbolag som noterats med enda avsikt att hitta ett objekt att ge en snabbfil till börsen.

I samband med noteringen genomförs en så kallad "pipe"-investering (i sin tur en förkortning av "Private Investment in Public Equity") ledd av fondbolagen Fidelity International och Janus Henderson till ett värde av 4 miljarder dollar.

Listningen ger Grab en fjäder i hatten och möjliggör expansion i huvudmarknaden Indonesien, där den lokala rivalen Gojek är nära en fusionsaffär med e-handlaren Tokopedia.

Grabs omsättning växte med 70 procent under fjolåret men har fortsatt inte gjort några plusresultat på sista raden. Prognosen är dock att det största segmentet restaurangmatsleverans ska vända till positivt resultat mot slutet av 2021 i takt med de förändrade konsumtionsmönstren som varit gynnsamma för aktörer inom e-handlad restaurangmat och tillhörande hemleverans.

För närvarande utvecklas appen inom området fintech. Grab tilldelades under fjolåret banklicens och genomför just nu satsningar på försäkring och konsumentlånetjänster i en region som är hemvist åt 650 miljoner människor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?