1515
TESLA: TAPP AV MARKNADSANDEL I EUROPA ALARMERANDE - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Elbilstillverkaren Teslas förlust av marknadsandelar i Europa där nu konkurrenter som Volkswagen, Renault och Hyundai gått fram starkt är alarmerande för den amerikanska tidigare dominantens värdering, enligt Saxo Banks aktiechef Peter Garny, skriver CNBC.

Den europeiska nyregistreringen av elfordon, en kategori dit så väl hybridbilar som elbilar räknas, växte med 198 procent under november i fjol jämfört med november 2019. Samtidigt var den totala registreringen av bilar totalt sett ned med 14 procent.

Det skvallrar om en stark tillväxt för elbilsmarknaden i Europa, som är störst i världen sedan Kina passerats under året som gått.

I de senaste marknadsrapporterna har dock Tesla kommit att halka efter flera tillverkare som lanserat småelbilar som Renault Zoe, Volkswagen ID3 och Hyundai Kona. Teslas Model 3 har trillat ned från prispallen och är nu fjärde bäst säljande elbil i Europa.

"Tesla kommer tveklöst lyckas och bli en av de största tillverkarna i framtiden, men konkurrensen har nu hettat upp och sambandet medför att bolagets värdering på 805 miljarder dollar måste ifrågasättas", skriver Saxo Bank.

Teslas aktie har gått upp med 21 procent under 2021 års två inledande veckor, efter att ha rusat med 700 procent under 2020.

Andra analytiker, som notoriskt Tesla-positiva Wedbush, har lyft fram att det är en uppdämd efterfrågan i Kina som är "hjärtat och lungorna" i den amerikanska tillverkarens börsvärdering, enligt en analys som släpptes på torsdagen.

"Det finns över 150 biltillverkare med aggressiva satsningar mot den globala elbilsmarknaden just nu, men Tesla är ståthållare och alla andra betalar ränta", skrev Wedbushs analytiker Danny Ives, enligt CNBC.

2022 förväntar sig Wedbush att 40 procent av Teslas leveranser ske i Kina, samtidigt som Demokraterna spås satsa hårt på elbilstillägg och gynna branschen avsevärt framöver.

"Vi tror att tillväxten i Kina är värd minst 100 dollar per aktie i ett positivt scenario när vi börjar se att elbilspenetrationen kommer slå igenom ordentligt under de kommande 12-18 månaderna, samtidigt som nya stora batterilösningar kommer ut från Giga 3 (Teslas nyöppnade fabrik utanför Shanghai reds anm)", skrev Wedbush.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?