BÖRSEN: FORTSATT UPP MED RÅVARUBOLAG I TOPP, OMXS30 +0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen fortsatte upp under torsdagsförmiddagen där råvarubolagen anförde storbolagen på OMXS30. Skanska hade en dålig rapportdag och syntes bland det mindre antal aktier med fallande kurser, medan Attendo rusade efter sin kvartalsrapport.

Strax efter klockan 13 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,6 procent till nivån 1.790. Aktier för 7,5 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen. På de europeiska börserna var utvecklingen liknande med DAX upp 0,6 procent i Frankfurt och CAC40 upp 0,4 procent i Paris.

Boliden och SSAB fortsatte på den inslagna vägen från kvartalsrapporterna tidigare i veckan. Gruvbolaget tog täten med en uppgång på 5,2 procent strax före SSAB som adderade närmare 4 procent till uppgången sedan tisdagens rapport.

Skanskas rapport kom in under analytikernas förväntningar på samtliga punkter och byggbolaget var sämsta aktie på OMXS30 med en nedgång på 4,7 procent.

Vd Anders Danielsson sade i en intervju till Nyhetsbyrån Direkt att bolaget fortfarande har omkring 160 projekt "mer eller mindre" påverkade av coronaviruset och de restriktioner som införts.

Epiroc levererade ett justerat rörelseresultat som var högre än analytikernas snittestimat, men orderingången hamnade snäppet under. Verkstadsbolaget väntar sig att efterfrågan kommer att fortsätta påverkas negativt av pandemin. Aktien backade nära 4 procent.

Bland rapportvinnarna syntes omsorgsbolaget Attendo som steg drygt 17 procent. Ebita-resultatet på 153 miljoner kronor var klart högre än analytikernas förväntningar, som låg på 77,6 miljoner kronor. I samma sektor steg även Ambea 8,3 procent.

Bland kredithanteringsbolagen var Intrum initialt upp efter sin rapport, men föll sedan tillbaka till en nedgång om 0,4 procent vid lunchtid. Sektorkollegan Hoist hade en sämre utveckling och var ned 9,5 procent. Förvärvsaktiviteten för fordringsportföljer har varit låg under kvartalet. Hoist bedömer dock att den normaliseras under det fjärde kvartalet.

Det ökade hemmafixandet i spåren av minskat resande under pandemin gynnade e-handlaren BHG. Bolaget, som tidigare hette Bygghemma, steg 1,9 procent efter en rapport som bjöd på en organisk tillväxt på 42 procent under kvartalet.

Concentric, som tillverkar motor- och hydraulikprodukter till bland annat fordonsindustrin, syntes också högt upp i listan. Aktien steg drygt 6 procent efter att bolaget bjudit på ett rörelseresultat som var bättre än väntat, samt gett signaler om en generell marknadsåterhämtning under tredje kvartalet.

Hjälmbolaget Mips sjönk 12,5 procent efter att ha redovisat en organisk försäljning om -19 procent för det andra kvartalet. Bolaget, som vanligtvis levererar tillväxt, uppger samtidigt att det såg en kraftig förbättring av marknadssituationen i juni.

Miljöteknikbolaget Scandinavian Enviro Systems föll 24 procent. Sent på onsdagen meddelade bolaget att förhandlingarna med däcktillverkaren Michelin har försenats, bland annat beroende på pandemin.

MTG:s e-sportportföljbolag ESL och Dreamhack har ingått ett nytt samarbetsavtal med Tencent-finansierade Huya. Avtalet innebär att det kinesiska bolaget blir exklusiv mediepartner för distribution på mandarin och andra kinesiska språk och dialekter för ett antal av bolagens stora e-sport-turneringar. Aktien steg 1,6 procent.

Carnegie har sänkt sin rekommendation för Storytel till behåll från köp medan riktkursen höjts till 270 från 225 kronor. Ljudboksföretaget handlades ned 8 procent till 274 kronor.


Graf: Stockholmsbörsen OMXS30 torsdagen den 23 juni


image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?