BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA MÅNDAGSHANDELN OREGELBUNDET

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda november månads handel runt oförändrade nivåer, enligt vad terminerna visade en knapp halvtimme före måndagens öppning.

Vid klockan 8.30 indikerade förhandeln hos IG-Markets en öppning för OMXS30-indexet strax under oförändrad nivå. En blick ut i Europa visar att terminerna för tyska DAX och för Parisbörsens CA 40 var 0,1 procent upp.

I fredags sänkte tungviktare inom tekniksektorn USA-börserna samtidigt som stämningen dämpades av stigande virustal och nervositet kring presidentvalet. S&P 500 sjönk 1,2 procent och teknikorienterad Nasdaqs kompositindex med 2,5 procent.

Många bedömare spår att demokraterna kommer att ta kontroll över både kongressen och Vita huset efter tisdagens val och att detta skulle kunna resultera i större utgifter för att hjälpa företag och lokala regeringar att klara av pandemin.

Börserna i Asien- och Stillahavsområdet handlades i positivt territorium på måndagsmorgonen efter att Kinas inköpschefsindex från Caixin/Markits visat sig ligga på högre nivåer än väntat. Måndagens makroagenda domineras av inköpschefsstatistik för industrin runt om i världen.

Oljepriserna sjönk under tidiga måndagsmorgonen, sedan ny oro blossat upp kring efterfrågebrist som en följd av de förnyade pandemiåtgärderna i Europa.

På svensk front har industrins parter under helgen tecknat ett nytt avtal som ger sammanlagt 5,4 procents löneökningar på 29 månader, fram till den sista mars 2023.

Medicinteknikbolaget Arjo har presenterat uppdaterad strategi samt nya finansiella mål för 2021-2023 inför måndagens kapitalmarknadsdag. De nya finansiella målen är bland annat en årlig organisk tillväxt om 3-5 procent och en justerad ebitda-marginal om cirka 23 procent från och med helåret 2023. Pareto anser i en kort kommentar på morgonen att de nya målen var "lite åt det försiktiga hållet".

Peutinger höjer sitt budpliktsbud på Engelska skolan från 77:04 till 82 kronor per aktie. Acceptperioden förlängs till och med 17 november. Enligt Peutinger kommer budet inte att höjas ytterligare.

Athanase Industrial Partners har passerat gränsen för budplikt i First North-listade Ivisys efter att genom konvertering av konvertibler ha köpt nya aktier i bolaget.

Volvo och Daimler Truck har tecknat bindande avtal för ett samriskbolag för att utveckla, producera och kommersialisera bränslecellsystem för användning i främst tunga lastbilar.

Probiotikabolaget Biogaia tillförs cirka 1,1 miljarder kronor i en riktad emission. Teckningskursen om 400 kronor per aktie motsvarar en rabatt om cirka 5,5 procent jämfört med aktiens stängningskurs på börsen i fredags.

Oscar Properties meddelade efter stängning i fredags att det förslag som bolaget lade fram den 13 oktober kommer att accepteras av fordringshavarmötet. Det innebär att obligationslånets slutliga förfallodatum förlängs med två år och att kupongräntan sänks.


Rekommendationer

* DI sätter säljrekommendation på teknikkonsulten Sweco.

* Börsveckan rekommenderar köp i bygghissbolaget Alimak, IT-konsulten Prevas och hälsoproduktbolaget Medicanatumin.

* Affärsvärlden rekommenderar köp i mjukvarubolaget Enea och specialistläkemedelsbolaget Sobi.

* Nordea Markets återupptar sin bevakning för bussbolaget Nobina med köp och riktkursen 65 kronor. Aktien stängde på 48:88 kronor i fredags.

* SEB Equities höjer sin rekommendation för Hoist till köp från behåll. Riktkursen ökas till 39 från 31 kronor. Aktien stängde i fredags på 31:84 kronor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?