BÖRSEN: GLÄDJEN KOM AV SIG, SKANSKA I BOTTEN, OMXS30 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Förmiddagens glada humör på Stockholmsbörsen kom av sig under eftermiddagen när antalet nyanmälda arbetslösa i USA steg mer än väntat och USA-börserna öppnade ned. På hemmaplan fick Skanskas rapport ett svalt mottagande och aktien placerade sig i botten av OMXS30.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp måttliga 0,1 procent till nivån 1.781. Aktier för 16,1 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen. Även på de europeiska börserna vände index ner och i Frankfurt och Paris befann sig motsvarande index strax under oförändrade nivåer vid svensk stängning.

Bland storbolagen steg Boliden och SSAB 3,5 respektive 2,8 procent, dock bakom Getinge som var bästa aktie för dagen med en uppgång på 4 procent.

I botten av storbolagsindexet backade Skanska 5,8 procent efter en kvartalsrapport som kom in under analytikernas förväntningar på samtliga punkter.

Epiroc levererade ett justerat rörelseresultat som var högre än analytikernas snittestimat, men orderingången hamnade snäppet under. Verkstadsbolaget väntar sig att efterfrågan kommer att fortsätta påverkas negativt av pandemin. Aktien backade nära 2,5 procent.

Bland rapportvinnarna fanns omsorgsbolaget Attendo som bjöd på ett ebita-resultat som var klart högre än analytikernas förväntningar, och enligt vd Martin Tivéus börjar bolaget nu se en vändning i den finländska verksamheten. Aktien steg 21 procent. I samma sektor steg även Ambea 8,1 procent.

MTG hade en nyhetsintensiv dag och stod för såväl rapport som besked om att vd Jørgen Madsen Lindemann och styrelseordförande David Chance kommer att kliva av sina uppdrag. Dessförinnan meddelades att ESL och Dreamhack har ingått samarbetsavtal med Huya om distribution på kinesiska för ett antal av bolagens stora e-sport-turneringar. Aktien steg i samband med nyheterna men orkade inte hålla i och slutade ned 1 procent.

Hoist hade en än sämre rapportdag och aktien föll 12 procent. Förvärvsaktiviteten för fordringsportföljer har varit låg under kvartalet. Hoist bedömer dock att den normaliseras under det fjärde kvartalet.

Det ökade hemmafixandet i spåren av minskat resande under pandemin gynnade e-handlaren BHG. Bolaget, som tidigare hette Bygghemma, steg 1,9 procent efter en rapport som bjöd på en organisk tillväxt på 42 procent under kvartalet.

Concentric, som tillverkar motor- och hydraulikprodukter till bland annat fordonsindustrin, syntes också högt upp i listan. Aktien steg 7,8 procent efter att bolaget bjudit på ett rörelseresultat som var bättre än väntat, samt gett signaler om en generell marknadsåterhämtning under tredje kvartalet.

Hjälmbolaget Mips sjönk 10 procent efter att ha redovisat en organisk försäljning om -19 procent för det andra kvartalet. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt sade bolagets vd Max Strandwitz att han räknar med att tillväxten landar på 25 procent för helåret 2020.

Miljöteknikbolaget Scandinavian Enviro Systems föll drygt 26 procent. Sent på onsdagen meddelade bolaget att förhandlingarna med däcktillverkaren Michelin har försenats, bland annat beroende på pandemin.


Graf: Stockholmsbörsen OMXS30 torsdagen den 23 juni


image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?