1515
BÖRSEN: TELIA TAPPAR PÅ RAPPORT MEN SAAB LYFTER, OMXS30 OFÖR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Index rörde sig knappt när handeln på Stockholmsbörsen inleddes på fredagsmorgonen. Kursrörelser för individuella aktier fortsatte dock att i hög grad styras av delårsrapporterna, som inkom i stor mängd.

Rapportbolag som utmärkte sig positivt var Saab och Dometic medan det var motigare för Telia och Essity. Oscar Properties, som klättrat ordentligt på senare tid, fick ytterligare skjuts av en större fastighetsaffär.

Omkring klockan 9.50 var OMXS30-index oförändrat vid 2.233 och aktier för 4,2 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Utvecklingen i övriga Europa liknade den i Sverige – Frankfurt och Paris var ned marginellt.

Telia tappade 1,5 procent. Bolagets underliggande resultat för första kvartalet var ungefär som väntat och bolaget upprepade utsikterna för helåret 2021. Marginal och resultat för verksamheten i Sverige var dock något lägre än analytikerna väntat sig. Enligt vd Allison Kirkby räknar Telia i Sverige med att dra nytta av att 5G-tjänsterna börjar bli tillgängliga under andra halvåret.

"Vi ser också positiva signaler från vår nya strategi i form av mer rationella prisnivåer och vi har genomfört 40 procent av vår planerade neddragning av personalstyrkan för året", sade hon till Nyhetsbyrån Direkt.

Svagast i OMXS30 var ett annat bolag i sektorn, Tele2, som backade 3,5 procent. Bolaget handlades dock utan rätt till utdelning om 3 kronor.

Essity missade analytikernas förväntningar på flera punkter i sin rapport. Omsättningen var 4 procent lägre än väntat och det justerade ebita-resultatet var 7 procent under förväntan. Aktien sjönk 1,7 procent.

Bland övriga OMXS30-aktier noterades fortsatt uppgång för torsdagens rapportvinnare Volvo, som klättrade ytterligare 1,4 procent. Sedan rapporten har aktien fått flera riktkurshöjningar och en höjd rekommendation till köp av Danske Bank.

Stora Enso visade ett bättre operativt rörelseresultat än väntat och en något bättre omsättning, vilket fick aktien att stärkas 3,5 procent.

Saab var en av morgonens stora vinnare med en uppgång på 7,6 procent. Bolaget hade en lite lägre orderingång än analytikerna räknat med, men i övrigt tycktes rapporten överträffa förväntningarna. Rörelseresultatet var 30 procent över förväntan och även intäkterna slog konsensus.

"Även om riskerna relaterade till covid-19 kvarstår, såväl som nedgången i den civila flygindustrin, så hanteras dessa effekter med riskavsättningarna och aktiviteterna vi initierade under 2020", kommenterade vd Micael Johansson i rapporten.

Även Dometic fanns med bland morgonens rapportbolag och levererade resultat över analytikersnittet, vilket fick aktien att stiga 4,5 procent. Pricer, som jämfört med första kvartalet i fjol gick framåt kraftigt vad gäller såväl orderingång som omsättning och resultat, gynnades också och steg 7,9 procent.

Bortom rapporterna har Oscar Properties köpt 16 fastigheter från Kvalitena, med ett underliggande fastighetsvärde på 930 miljoner kronor och ett årligt driftnetto på cirka 60 miljoner. Oscar Properties steg 19 procent under hög omsättning, efter att på torsdagen ha klättrat 32 procent efter en annan fastighetsaffär. Sedan början av mars har aktien stigit cirka 200 procent.

Under morgonen framkom också att bilåterförsäljaren Bilia köper Upplands Motors Mercedes-verksamhet, som under helåret 2020 hade en omsättning på cirka 1,2 miljarder kronor och ett rörelseresultat på 48 miljoner kronor. Bilia steg 0,3 procent.

För glasstillverkaren Frill blev det en riktig kursrusning, upp 44 procent, efter torsdagskvällens besked att man köper de tre bolagen IQ Fuel, Kling Homie och Nathalies Direct Trade. Frill har även ingått avsiktsförklaring om att köpa B8 Sverige.

Det var även premiär på Spotlight för hemlarmbolaget Sensor Alarm. Nyemissionen på 22,4 miljoner kronor med teckningskurs 8 kronor inför noteringen tecknades till 279 procent, men på fredagen var aktien billigare och kostade 6:90 kronor - 14 procent ned.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?