Annons
ALLEIMA: RABATT EFTER KURSTAPP, MARGINALSTÄRKNING VÄNTAS - SEB

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sedan Sandvikavknoppningen Alleimas handelsdebut har aktien fallit märkbart vilket innebär viss rabatt, och skiften i bland annat produktmixen väntas driva på såväl intäkter som marginaler för bolaget under 2023.

Det skriver SEB i en analys där banken inleder bevakning av stålbolaget Alleima med köprekommendation och riktkurs 48 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat om.

"Den senaste tidens marginalvändning tyder enligt oss på att vinststabiliteten har förbättrats och att en marginalåterhämtning genom en positiv mix i orderstocken samt styrka inom områden som olja och gas kommer att starta från en historiskt hög basnivå", skriver SEB.

Omkring 20-25 procent av stålbolagets produkter säljs till låga eller i vissa fall nollmarginalnivåer. Alleima har för avsikt att stöka om i produktmixen och rikta sig mot produkter med högre lönsamhet. Om bolaget lyckas kan det innebära ett lyft i marginalen högre än Alleimas eget mål om över 9 procent över en konjunkturcykel, resonerar banken.

I övrigt beskriver SEB Alleima som en nischspelare inom högkvalitativt stål med en ledande position inom höglönsamma segment. Följt av covid-19-pandemin som innebar press på orderboken 2020 har efterfrågan därefter accelererat och Alleima har sett en organisk ordertillväxt om 27 procent för 2021, och över 30 procent under den första halvan av innevarande år.

Riktkursen om 48 kronor speglar ett "pris-till-bokförhållande" (P/BV) om 0,8 gånger vilket i stora drag skulle vara i linje med sektorkollegorna, noterar SEB.

När Alleima handelsdebuterade den 31 augusti bytte aktien initialt händer till nivån 44 kronor. Strax efter 10-tiden på tisdagen handlades aktien kring nivån 38 kronor vilket speglar en uppgång om 4,7 procent för dagen.


Graf: kursutveckling Alleima sedan handelsdebut

image

Bildkälla: Infront.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera