BÖRSEN: SJUNKANDE KURSER VÄNTAS UNDER DEN TIDIGA FREDAGSHANDELN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen, som på torsdagen höll stängt på grund av helgdag, väntas öppna fredagens handel i negativt territorium och hakar i sådana fall på det något bittrare sentiment som setts på omvärldens börser under gårdagen.

På torsdagen backade börserna på europeisk mark mellan 0,8-1,4 procent.

Även USA-börserna stängde nedåt på torsdagen efter att ha gått upp dagen före. Ökade spänningar mellan USA och Kina samt svag statistik dämpade stämningen.

Under fredagsmorgonen påverkades Asiatiska börsindex negativt av en ny protestvåg i Hongkong. Kina planerar att införa nya säkerhetslagar för att motverka protester som pågått sedan förra året.

Förhandeln hos IG i Stockholm indikerade på en nedgång med cirka 0,8 procent för OMXS30-indexet vid klockan 08.30. De ledande Europabörserna väntas fortsatt handlas nedåt. Terminsnoteringen för Parisbörsen var ned omkring 1,1 procent medan terminerna för Frankfurt- och Londonbörsen var ned 1,2 procent vardera.

En handfull nyheter kring bolag verksamma inom hälso- och läkemedelssektorn har uppdagats.

Astra Zeneca har under torsdagen meddelat att det mottagit över 1 miljard dollar från den amerikanska myndigheten Barda för utveckling, produktion och leverans av det som kallas Oxfordvaccinet mot covid-19. Utvecklingsprogrammet enligt överenskommelse med Barda inkluderar en fas 3-studie med 30.000 deltagare samt en barnstudie.

Medicinteknikbolaget S2 Medical bjöd på siffror för det första kvartalet där omsättning steg till 2,9 miljoner (0,4). Enligt rapporten framgår det att bolaget erbjuder medicinskt förbrukningsmaterial avsett att motverka spridningen av covid-19.

"Bolagets omsättning för kvartalet är den högsta hittills och lika stor som för helåret 2019. Volymer från ordinarie sårläkningsprodukter är trots rådande kris i linje med samma period föregående år", skriver bolaget.

Forskningsbolaget Oncopeptides har slutfört patientrekryteringen till den registreringsgrundande fas 3-studien Ocean i relapserande och refraktärt multipelt myelom. Studien omfattar 450 patienter från drygt 100 sjukhus runt om i världen och övergripande resultat förväntas presenteras senare i år.

Läkemedelsföretaget Ascelia Pharma meddelade på onsdagen att det tvingas skjuta på tidsplanen för den registreringsgrundande fas III-studien Sparkle med läkemedelskandidaten Mangoral. Studien väntas kunna genomföras under andra halvåret 2021 i stället för första halvåret 2021 som bolaget tidigare meddelat.

Fastighetsbolaget SBB:s vd och storägare Ilija Batljan har avskrivits från utredning om insiderbrott och förundersökningen är nedlagd. Det meddelade SBB via ett pressmeddelande på onsdagen efter svensk börsstängning.

Cortus Energy har beslutat om en emission av konvertibler med företrädesrätt för bolagets befintliga aktieägare. Vid full teckning kommer bolaget tillföras cirka 69,3 miljoner kronor före emissionskostnader.

SEB har höjt sin rekommendation för Embracer till köp från behåll medan riktkursen höjs till 130 från 117 kronor. Aktien stängde på 108 kronor på onsdagen.

Nordea har sänkt riktkursen för Catena Media till 55 från 65 kronor där rekommendationen köp upprepas. Kursen stängde på onsdagen till 21 kronor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?