1515
Annons
BÖRSEN: VOLVO CARS STRAFFAT EFTER RAPPORT, OMXS30 -0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen backade på fredagen och nedgången drabbade slog mot aktier i de flesta sektorer. Bland de fåtaliga vinnarna hos storbolagen fanns Boliden, som handlades högre efter sitt bokslut.

Omkring klockan 12.40 hade OMXS30 sjunkit 0,9 procent till 2.293 och aktier för 10,6 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Nedgångarna på de större Europabörserna var i ungefär samma storleksordning.

Gruv- och smältverksbolaget Boliden var högt omsatt och aktien steg 0,2 procent, efter att som mest under morgonen ha varit upp närmare 4 procent. Bolagets rörelseresultat, exklusive omvärdering av processlager, blev 2.835 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, 3 procent högre än väntat.

Bland de största förlorarna i OMXS30 fanns tillväxtbolag som Evolution och Sinch, med nedgångar på 2,6 respektive 1,6 procent. Även Atlas Copco noterade en relativt kraftig nedgång, 2,5 procent för A-aktien.

Volvo Cars redovisade ett rörelseresultat på 3,7 miljarder kronor för det fjärde kvartalet medan analytikerna i snitt hade räknat med 4,5 miljarder. Bolagets avgående vd Håkan Samuelsson skrev i rapporten att även om komponentbristen har lättat något så förblir den en begränsande faktor.

Volvo Cars stod också fast vid sina mål för 2025 om en försäljning på 1,2 miljoner bilar och en rörelsemarginal på 8-10 procent. Marknaden var inte övertygad och aktien handlades ned 3,8 procent.

Försvarskoncernen Saabs rörelseresultat för det fjärde kvartalet var marginellt högre än väntat, medan orderingången var hela 22 procent högre än förväntningarna. Aktien handlades ned drygt 4 procent i öppningen men repade sig och var ned 3,5 procent.

Teknikkonsulten Sweco var en av dagens vinnare med en uppgång på 8,2 procent. Bolagets rörelseresultat före avskrivningar blev 585 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, drygt 2 procent högre än konsensus.

Bilservicebolaget Mekonomen tappade hela 13 procent efter att ha redovisat ett rörelseresultat och en rörelsemarginal som var under förväntan.

Sportboksleverantören Kambi handlades upp 1,5 procent. Rörelseresultatet på 7,1 miljoner euro, motsvarande en rörelsemarginal på 20,2 procent, överträffade Infronts analytikersnitt som var på 6,7 miljoner euro och 19,7 procent.

Prismärkningsbolaget Pricer var en av fredagens svagaste aktier med ett kurstapp på 16 procent. Rörelseresultatet sjönk till 17,2 miljoner kronor, att jämföra med 69,3 miljoner motsvarande period i fjol. Ökade priser på råmaterial och transporter var huvudorsaker till det lägre resultatet, enligt bolagets vd Helena Holmgren som på torsdagskvällen meddelade sin avgång.OMXS30 fredag den 11 februari

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?