1515
Annons
BÖRSEN: ASTRA OCH NORDEA VINNARE I SVÄNGIG HANDEL, OMXS30 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde onsdagen starkt men uppgången kom av sig under eftermiddagen. Dagen slutade med en modest uppgång där Astra Zeneca och Nordea stod som vinnare bland storbolagen.

När Stockholmsbörsen stängde hade OMXS30 stigit 0,1 procent till nivån 2.256. Aktier för 21,3 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Astra Zeneca höll i taktpinnen med en uppgång på 4,2 procent. Dotterbolaget Alexion har nyttjat optionen att förvärva återstående aktier i Caelum Biosciences och får då tillgång till Cael-101 som är ett potentiellt läkemedel för den sällsynta sjukdomen AL-amyloidos.

Även bankerna, som klarat börsturbulensen förhållandevis väl, gick starkt på onsdagen där Nordea steg 2,3 procent, Swedbank 1,2 procent och Handelsbanken 0,9 procent. På förlorarsidan bland storbolagen fanns SCA, SKF och Sinch med nedgångar på 1,4-2,0 procent.

Academedia, som varit under press sedan Socialdemokraterna i förra veckan föreslog stopp för vinstuttag i friskolor till S-kongressen, steg 8,6 procent. Friskolekoncernen presenterade siffror som visade på 25 procent fler studerande på bolagets yrkesutbildningar jämfört med föregående verksamhetsår.

Carnegie höjde på onsdagen riktkursen för Bioarctic till 225 kronor med bibehållen köprekommendation efter tisdagens besked att bolagets partner Eisai påbörjat inlämnande av ansökan för marknadsgodkännande till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för lecanemab mot tidig Alzheimers sjukdom. Aktien adderade 5,7 procent till tisdagens uppgång på 5,6 procent.

Efter tisdagens börsstängning genomförde First North-listade Netmore Group en riktad nyemission om 70 miljoner kronor med bland annat SBB som investerare. Teckningskursen i emissionen var 1:90 kronor för aktien som handlades upp över 46 procent till 1:93 kronor på onsdagen.

Även Genova Properties gjorde en riktad emission i samband med förvärvet av hälften av aktierna i projektutvecklingsbolaget Järngrinden. Teckningskursen blev 120 kronor och aktien föll 3,2 procent till 121 kronor.

Nordea Markets har höjt sin rekommendation för Vitec från behåll till köp med riktkurs 563 kronor och aktien steg 2,5 procent till 471 kronor.

"Vi har länge påstått att Vitec ska öka sin förvärvstakt och företaget har nu uppnått en ny topp när det gäller förvärvad årlig försäljning och vi förväntar oss att det kommer mer i år", motiverar banken rekommendationsjusteringen.

Meltron rusade drygt 50 procent. Bolaget, som säljer led-ljussystem baserade på multitekniska tillämpningar, har tecknat avsiktsavtal med Huawei Technologies i Finland om en plan för att lansera lösningar för hållbara städer.

Willak, leverantör av smarta byggsystem, rusade 150 procent efter att bolaget meddelat avsikt att omstrukturera verksamheten och överlåta den till ett annat helägt publikt bolag. Styrelsen avser föreslå till årsstämman 2022 att det helägda dotterbolaget till 100 procent utdelas till aktieägarna.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 onsdagen den 29 september


image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?