1515
Annons
BÖRSEN: BUFAB HANDLADES UPP EFTER FÖRVÄRV, OMXS30 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avslutade tisdagen något högre men halkade efter börserna ute i Europa.

Vid stängning på tisdagen hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,1 procent till nivån 2.182. Aktier för 21,8 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var tyska DAX-index upp 0,8 procent och franska CAC 40 steg omkring 1 procent.

I toppen av storbolagsindexet var det par i banker i form av SEB och Swedbank som var upp 2,6 respektive 1,5 procent.

Tyngre gick det för Telia och Getinge som återfanns i botten av OMXS30 med nedgångar om 1,2 respektive 1,1 procent.

Utanför storbolagsindexet steg flera råvarubolag, till exempel stålbolaget SSAB som fortsatte upp med 3,0 procent och Copperstone Resources som ökade 4,7 procent.

Volvo Cars meddelade under eftermiddagen att bolaget förväntar sig en tillfälligt försämrad produktion på grund av brist på en specifik typ av halvledare. Tidigare uppskattade bolaget att försäljningsvolymen skulle öka för helåret 2022. Störningen innebär att bolaget nu ser en marginell ökning för 2022 jämfört med 2021. Vidare uppgav bolaget att kriget i Ukraina har resulterat i ökade kostnader för råmaterial, energi och frakt inom bilindustrin. Volvo Cars fortsätter dock att jobba med prisökningar för att motverka effekten av dessa kostnadsökningar. Aktien, som hade vart upp 2,9 procent som mest, stängde upp 1,0 procent för dagen.

Spac-bolaget TBD30 har ingått avtal om förvärv av Spolargruppen, en svensk aktör inom rörinfodring (så kallad relining), slamsugning, och rörspolning, för totalt 801 miljoner kronor. TBD30 steg 3,8 procent till 99:40 kronor, jämfört med 100 kronor som var teckningskursen vid noteringen i somras.

Handelsföretaget Bufab har förvärvat brittiska Timco för 54 miljoner pund på kassa- och skuldfri basis samt en tilläggsköpeskilling på maximalt 20 miljoner pund. Bufab-aktien handlades upp 4,9 procent.

Gamingföretaget Stillfront sjönk 3,8 procent. SEB har inlett bevakning med säljrekommendation.

Arjo föll brant och var ned 7,3 procent utan några bolagsspecifika nyheter.

Regeringen beslutade på tisdagen om att ge bearbetningskoncession till gruvprospekteringsbolaget Beowulf Minings järnmalmsprojekt Kallak, Norrbotten. Det finns i regel fyra olika tillstånd som gruvbolag i fråga behöver erhålla för att starta en gruva; undersökningstillstånd, bearbetningskoncession, miljötillstånd samt markanvisning och bygglov. Inför tisdagens beslut handlades aktien i Beowulf Mining upp med drygt 30 procent. När handeln släpptes efter ett tillfälligt handelsstopp i samband med att regeringen meddelade beslutet var aktien som mest upp cirka 90 procent. Vid stängning summerade dock dagens uppgång till 26 procent.

EQL Pharma steg 4,8 procent efter att ha utlicensierat Mellozan till ett europeiskt bolag med verksamhet inom ADHD. Det ger en förskottsbetalning om 0,5 miljoner euro samt regulatoriska milstolpar och försäljningsroyalty.


Bild: OMXS30 tisdag den 22 mars

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?