Annons
NEW YORK: BLANDADE TERMINER, BOEING BACKAR EFTER FLYGKRASCHEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Någon timme före öppning på måndagen såg USA-börserna ut att börja dagen med måttliga indexrörelser men övervägande i positiv riktning.

Föregående vecka var en av de starkaste på länge då bland annat tillväxtaktier hämtade sig och drog upp S&P 500 med dryga 6 procent, efter att Federal Reserve bidragit med mer klarhet kring det framtida ränteläget.

Klockan 13.50 hade terminen för Dow Jones industriindex stigit 0,5 procent. S&P 500-terminen var samtidigt upp 0,9 procent medan Nasdaq 100-terminen noterades vid minus 0,3 procent.

I fredags steg New York-börserna på bred front och tekniktunga Nasdaq gick extra starkt. Det breda S&P 500 avslutade dagen 1,2 procent upp. Asienbörserna rörde sig däremot mestadels nedåt på måndagsmorgonen medan de stora Europabörserna under måndagen i huvudsak har stigit.

I Ukrainakriget har landets president Volodymyr Zelenskyj varnat för att ett misslyckande i fredssamtal med den ryske ledaren Vladimir Putin kan riskera att bli starten för ett globalt krig. Ukrainska och ryska tjänstemän har under helgen fortsatt att träffas för samtal, men dessa har hittills inte lett till några större framgångar. Bland annat har Ukraina avvisat ett ryskt ultimatum om att överge staden Mariupol.

En stor förlorare i den amerikanska förhandeln var Boeing som har fallit med 5 procent. Ett av bolagets flygplan, en 737-800 i China Eastern Airlines regi, kraschade på måndagen in i ett berg i regionen Guangxi i södra Kina med drygt 130 personer ombord.

Undersökningsföretaget Nielsen, känt för mätningar av tv-tittande i USA, föll 18 procent före öppning sedan ett bud på bolaget värt drygt 9 miljarder dollar avvisats. Enligt Nielsen undervärderade budet bolagets potential.

Blackberry, tidigare känt för mobiler men numera för programvara, stärktes 3,5 procent i förhandeln. RBC har uppgraderat aktien till "sector perform" med motiveringen att kursen nu stämmer bättre överens med bolagets fundamenta.

Den kinesiska elbilstillverkaren Nio har uppgett att det inte har några omedelbara planer på att höja priserna på sina bilar, till skillnad från konkurrenter som Tesla och BYD vilka nyligen har höjt priser med hänvisning till högre råvarukostnader. Nio handlades upp 1 procent före öppning.

Fotbollsklubben Manchester United har uppgraderats till köp från tidigare behåll av Deutsche Bank, som anser att klubben är undervärderad i förhållande till andra bolag inom kategorin sport och liveevent. Aktien steg 3,5 procent.Noteringar klockan 13.50
(jämfört med nivån vid USA-stängning förgående handelsdag)

Terminen för DJIA +0,45%
Terminen för S&P 500 +0,93%
Terminen för Nasdaq 100 -0,29%
2-åriga USA-räntan +0,0663 till 2,0093%
10-åriga USA-räntan +0,0806 till 2,2319%
Olja, US WTI +4,00% till 108:89 dollar/fat
Olja, Brent +4,60% till 112:89 dollar/fat
EUR/USD -0,0013 till 1:1037

Källa: Infront


Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera