1515
XIAOMI: NETTOVINSTEN MER ÄN TREFALDIGAD I 1 KV

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den kinesiska elektroniktillverkaren Xiaomis nettovinst mer än tredubblades under första kvartalet, mot bakgrund av en förbättrad leveranstakt av smarttelefoner.

Det framgår av delårsrapporten på onsdagen.

Tillväxten i smarttelefonsegmentet växte i så väl Kina som utomlands, framgår av Xiaomis redogörelse som summerar till en nettovinst på 1,2 miljarder dollar (0,4) mot förväntningar om en nettovinst på 0,6 miljarder dollar, enligt estimat från S&P Global Market Intelligence.

Omsättningen steg med cirka 55 procent till 12 miljarder dollar, mot förväntade 11,8 miljarder dollar med en exporttillväxt för smarttelefoner på 69 procent till totalt 49,4 miljoner och en Kinaökning på 75 procent.

Uppgången kan åtminstone delvis tillskrivas de allt hårdare internationella sanktionerna mot konkurrenten Huawei, som leds av USA. Huawei anklagas, mot sitt förnekande, för att agera för kinesiska regimens räkning.

Även Xiaomi har förts upp på USA:s svarta lista på grund av anklagelser om att bolaget är kopplat till kinesiska militärmakten. Åtgärden vidtogs under slutdelen av Trumpadministrationens styre, men sanktionen revs upp av federal amerikansk domstol tidigare i maj då anklagelserna ansågs grundlösa. Sanktionerna skulle bland annat ha medfört att amerikanska investerare inte tilläts gå in i bolagets ägarlista.

Xiaomi, som också tillverkar annan hemelektronik och elsparkcyklar, är numera världens tredje största mobiltelefonleverantör med 14,1 procent av världsmarknaden. Endast Samsung och Apple är större.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?