1515
BÖRSEN: POSITIV VECKOSTART, ELECTROLUX I TOPP, OMXS30 +0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckan med en uppgång där Electrolux sällade sig till vinnarna och Autoliv pressades av sänkt rekommendation.

Vid stängning var OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 2.175. Aktier för 22 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Dagens förloraraktie på OMXS30 blev Autoliv med en nedgång på 5,8 procent. Nordea Markets har intagit en mer dyster syn på den globala bilproduktionen och ser högre kostnader för insatsvaror. Rekommendationen sänktes till behåll från tidigare köp. Sektorkollegan Veoneer backade 6,1 procent.

I botten av storbolagsindex fanns även Boliden med en nedgång på 1,8 procent samt SCA som förlorade 1,7 procent.

Bättre gick det för Electrolux och Getinge som steg 2,8 respektive 2,7 procent. Fondförvaltaren Simon Blecher på Carnegie sade i en intervju med Dagens industri att en ny styckning av Electrolux bör ske i syfte att synliggöra de värden som finns i bolaget.

Även Astra Zeneca fanns med högt upp i listan och steg 2,5 procent. Läkemedelsbolaget meddelade på måndagen att en amerikansk fas 3-studie med covidvaccinet AZD1222 hade nått sina primärmått.

Flera bolag i hälsovårdssegmentet bjöd på nyheter som rörde om i aktiekurserna på måndagen.

Oncopeptides vände upp efter besked om att Pepaxto, som nyligen godkändes i USA, finns med i nya amerikanska riktlinjer för behandling av multipelt myelom. Bioteknikbolaget slutade dagen upp 4,3 procent.

Forskningsbolaget Kancera rusade 38 procent efter att ha presenterat positiva prekliniska forskningsresultat för sin fraktalkinblockerare KAND567.

I motsatt riktning gick Enzymatica som rasade 22 procent efter att styrelse meddelat att det befaras att försäljning och resultat för 2021 kommer bli sämre än under 2020. Bakgrunden är att social distansering och bättre handhygien minskat förkylningarna och därmed efterfrågan på bolagets förkylningsspray Coldzyme.

Flera analytiker bedömde att Isofol Medicals besked på fredagen rörande att den oberoende data- och säkerhetskommittén iDSMB rekommenderar att slutföra Agent-studien med 440 patienter överlag var negativt. Aktien föll 20 procent.

Starbreeze har fått en blankare i form av Citadel Securities som blankat motsvarande 0,65 procent av kapitalet. Det är den första större korta positionen sedan mitten av 2018 enligt Holdings data. Aktien var ner 15,7 procent.

Fallet i den turkiska liran pressade Betsson som har stor intäktsandel i landet. Paretos analytiker Marlon Värnik sade i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt att Betsson är ett av de spelbolag som har störst valutaexponering och "när turkiska liran faller blir det ytterligare ett slag". Aktien stängde ned 3,2 procent.

Wesc slog till med en kursdubblering efter att ha meddelat ny verksamhetsinriktning. Klädbolaget ger sig in i bygg- och anläggningsbranschen i och med tre förvärv. Aktien steg 105 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 22 mars

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?