1515
TELEKOM: OPERATÖRER SÅGAR SÄPOS SLUTSATSER OM HUAWEI - DI

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Flera av operatörerna, som står redo att bygga 5G-nätet i Sverige, är mycket kritiska till hur Post- och telestyrelsen, PTS, agerat inför 5G-auktionen.

Det framgår av tidigare hemligstämplad korrespondens mellan PTS och flera operatörer, som Dagens industri har tagit del av, där operatörerna totalsågar myndighetens agerande bara dagar innan PTS fattade beslutet om att utesluta Huawei.

Efter en överklagan från Huawei har förvaltningsdomstolen hävt förbudet mot det kinesiska bolaget i den svenska 5G-auktionen. PTS har nu skjutit upp den planerade 5G-auktionen.

Enligt dokumenten som DI tagit del av hävdar operatörerna i sina yttranden till PTS att frågan om Huawei skulle portas från 5G-nätet väcktes redan i november 2019 och att PTS sedan dess, fram till beskedet 20 oktober, löpande gett grönt ljus för Huawei.

Telenor och Tele2 påpekar att PTS den 3 september i år, alltså bara någon månad innan beslutet kom, återigen fick frågan om Huawei skulle förbjudas av Säpo och Försvarsmakten. Även då ska Huawei ha fått grönt ljus, skriver DI.

Tele2 och Telenor hävdar vidare att slutsatserna som Säpo drar om att 5g-nätet innehåller kritiska tjänster är "spekulativt" och "svepande". Operatörerna anser också att Säpo inte följer svenska lagar och tolkar kinesiska säkerhetslagen fel, skriver DI.

I ett mejl till Di skriver Telenors ansvarige chef Jimmy Ahlstrand att bolaget inte tagit ställning till den säkerhetspolitiska bedömningen, men att bolaget är kritiskt till hur PTS agerat i beslutsprocessen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?