1515
BYGGMÄSTARE AHLSTRÖM: HAR INVESTERAT 3,5 MLN EUR I VOLTA TRUCKS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) First North-noterade Byggmästare Anders J Ahlström har i en nyligen avslutad finansieringsrunda investerat ytterligare 3,5 miljoner euro i Volta Trucks och äger därefter närmare 22 procent av bolagets aktier efter beaktande av innehavda konvertibla skuldebrev samt full utspädning.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Nyemissionen, som genomfördes till en värdering om 100 miljoner euro före kapitaltillskottet, övertecknades och har totalt tillfört Volta Trucks 37 miljoner euro från befintliga och nya ägare, uppger Byggmästaren vars ägarandel således har spädits ut.

"Rundan leddes av befintlig konvertibelägare Luxor Capital, som sedan tidigare har ett flertal investeringar i sektorn. Bland nya industriella ägare märks Proterra, som är Volta Trucks leverantör av batterier, och Agility, ett av världens största logistikföretag", meddelas det.

I början av maj informerade Byggmästaren marknaden om att en kapitalanskaffningsprocess hade initierats där Volta Trucks genom nyemission avsåg ta in cirka 30 miljoner euro och där villkorade teckningsförbindelser hade erhållits på runt 30 procent av beloppet vid en värdering på 400 miljoner euro före kapitaltillskottet. Vid en emission på sådana villkor skulle Byggmästarens värdering av innehavet i Volta Trucks komma att kunna förändras väsentligt, uppgavs det då.

Byggmästaren meddelade senare i augusti att den nyemission som då fortfarande planerades i Volta Trucks inte väntades genomföras till den värdering och teckningskurs som tidigare hade planerats. Det fick Byggmästarens kurs att sjunka.

"Kapitalanskaffningsprocessen fortsätter, men det kan nu konstateras att tidigare erhållna teckningsförbindelser ej längre är aktuella och att en nyemission planeras att genomföras på en betydligt lägre nivå än den tidigare i teckningsförbindelse avsedda värderingen", skrev Byggmästare Anders J Ahlström i augusti.

Byggmästaren framhöll då att det i pressmeddelandet i början av maj noterades att i alla finansieringsprocesser är genomförande, emissionsstorlek och värdering en funktion av bland annat förhandlingar med investerare, utvecklingen för bolaget och det aktuella kapitalmarknadsklimatet.

Totalt har Byggmästaren sedan 2019 investerat totalt cirka 80 miljoner kronor i Volta Trucks.

"Kampen mot global uppvärmning börjar få högsta prioritet världen över och total elektrifiering av transporter, i synnerhet citynära, är bara några år bort. Volta Trucks, som eliminerar CO2-utsläpp, men också löser en del andra viktiga utmaningar för logistiksektorn, är väl positionerade, har åstadkommit mycket på kort tid och har ett starkt team. Vi ser som tidig investerare och fortsatt stor ägare fram emot att följa deras utveckling, men konstaterar samtidigt ödmjukt att det bolaget försöker åstadkomma naturligtvis är svårt och innehåller en del kommersiella och finansiella risker", säger Byggmästarens vd Tomas Bergström i torsdagens pressmeddelande.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?