1515
Annons
BÖRSEN: STIMULANSHOPP MOT ENERGIKRIS ÖKAR RISKAPTIT, OMXS30 +2,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen öppnade uppåt på onsdagen, trots negativ utveckling på amerikanska marknader under tisdagskvällen och primärt nedgångar i den asiatiska handeln.

I bakgrunden för en ökad riskaptit på finansmarknaderna skymtades ett gryende hopp om finanspolitisk respons på energikrisen från EU-håll, trots att sådana uppgifter dementerades av EU-kommissionen på tisdagen.

Storbolagsindexet OMXS30 hade efter ungefär en timmes handel stigit med 2,2 procent, och det var flera bolag med verksamheter i det sedan invasionen av Ukraina hårt sanktionspressade Ryssland som befann sig i toppen efter några tunga veckor.

Fordonssäkerhetsbolaget Autoliv, Swedbank, SEB, fordonsbolaget Volvo och telekombolaget Ericsson studsade alla tillbaka uppåt med mer än 3 procent vardera.

I botten fanns gruvbolaget Boliden, som stigit under den markanta uppgången för råvarupriser sedan Rysslands överfall av grannlandet. Råvaruprisuppgången var marknadens stora fokus efter att volatiliteten tilltagit och priset på olja stegrat till högsta nivån sedan 2008 under tisdagen. Aktiemarknaden i Ryssland håller fortsatt stängt på onsdagen, enligt ett besked från ryska centralbanken. Rubelhandeln har dock återupptagits med nya stora fall.

Oljan fortsatte upp på onsdagen, men i lägre utsträckning än flera dagar den senaste veckan. USA:s regering bekräftade på tisdagskvällen uppgifter från tidigare under dagen om att import av rysk olja och gas förbjuds i landet.

President Joe Biden lät meddela att han befarar ytterligare prisuppgångar i kölvattnet av Rysslands överfall mot Ukraina.

Det amerikanska beskedet följde efter att EU och Storbritannien aviserat planer på att fasa ut importen av rysk olja. Något omedelbart totalstopp för EU:s del har dock inte tillkännagetts.

Flera bolag har nu också börjat varsla om att de höga energipriserna leder till stora effekter för produktion. Bland annat noterades två besked från Norge under morgonen, där Norske Skog meddelade fabrikspaus i Österrike på grund av höga energipriser. Detsamma gäller för gödningsmedelstillverkaren Yara, som stoppar anläggningar i Italien och Frankrike på grund av de rekordhöga naturgaspriserna i Europa. Bolagens aktier tappade 2-3 procent vardera på beskeden.

Oljebolag var dock något kontraindikativt ned, trots att oljepriset steg någon procent. Efter svensk stängning på tisdagen sjönk dock priset tillbaka något på världsmarknaden, och aktier som Lundin Energy, Tethys Oil och Africa Oil handlades ned några procent.

Det fanns också vinnare på utvecklingen. Värmeteknikföretaget Nibes aktie handlades upp för andra dagen i rad, och befann sig i Stockholmsbörsens tätskikt. Aktien steg 10 procent.

Avseende nyheter från enskilda bolag fanns detaljhandlaren Clas Ohlson i flödet med en delårsrapport som i princip träffade förväntningarna. Försäljningen i februari var dock lägre än väntat. Aktien sjönk 5 procent.

En annan förlorare som släppt siffror var medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra, som sjönk 7 procent.

På rekommendationsfronten har Thule, som äger varumärken relaterade till sport- och fritid, höjts av Danske Bank Markets. Aktiens rekommendation skruvas upp till köp från behåll, men riktkursen sänks till 435 från 482 kronor. Här handlades aktien upp med 5 procent till 354:40 kronor.

Gamingbolaget Embracer var den största vinnaren från morgonens skörd av analyser. Nordeas återupptagande av bevakning på aktien, med köp-rekommendation, bidrog till att dra upp kursen med 8 procent. Teknikhandelskoncernen Lagercrantz aktie var en annan. Efter rekommendationshöjning från Carnegie till köp från behåll steg aktien med 7 procent.


Bild: OMXS30 onsdag den 9 mars

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?