BÖRSEN: BANKER GÅR STARKT, NYTT RALLY I NOKIA, OMXS30 +0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg lätt på torsdagen i likhet med merparten av de stora Europabörserna. Bankerna gick starkt för dagen och en lång rad rapporter från mindre bolag strömmade in.

Omkring klockan 13.20 hade OMXS30-indexet stigit 0,2 procent till 2.042 och aktier för 11,6 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Nordea, som figurerade i onsdagens nyhetsflöde sedan storägaren Sampo meddelat att dess innehav i banken skulle minskas "betydligt", steg 1,4 procent på torsdagen och fick sällskap på vinnarlistan av de övriga storbankerna som också gick starkt.

Swedbank, som under morgonen meddelade att banken avstår från att driva en skadeståndsprocess mot dess tidigare ordförande och vd relaterat till penningtvättskandalen, steg 1,2 procent. Handelsbanken stärktes 1 procent och SEB 0,8 procent.

Andra vinnare bland storbolagen var Boliden och H&M, som steg 1,8 respektive 1,6 procent. I Helsingfors steg Nokia 8,4 procent, till synes med stöd av ett återupptaget rally för vissa av de aktier som blivit omskrivna på sajten Reddits aktieforum.

Astra Zeneca handlades exklusive rätt till utdelning om 15:76 kronor och var ner 13:30 kronor. I botten av OMXS30 fanns i övrigt Electrolux och Kinnevik som backade 1,3 respektive 0,6 procent.

Elekta redovisade ett ebita-resultat som var högre än föregående år, men lägre än vad analytikerna i Infront hade räknat med. Strålterapibolaget vill fortsatt inte lämna någon guidning med hänvisning till den rådande osäkerheten. Aktien tappade 5,2 procent.

Nedåt gick det också för skönhetsbolaget Lyko som sjönk 6,4 procent till 264 kronor. Carnegie internmäklade på torsdagsförmiddagen en post om 690.000 aktier i Lyko till kursen 265 kronor, vilket motsvarar 4,5 procent av bolaget.

Sedana Medical mer än dubblade omsättningen i det fjärde kvartalet. Efterfrågan på administrationssystemet Anaconda har varit stark enligt vd Christer Ahlberg, som också meddelade att han lämnar bolaget för att i stället bli vd i Cinclus Pharma. Sedana steg måttliga 0,6 procent.

Betydligt bättre gick det för Cellink. Bolaget, som är verksamt inom 3D-bioprinting, har på tre år stigit 927 procent och sedan ett år tillbaka är ökningen 252 procent. På torsdagen visade bolagets rapport en vändning till vinst och en omsättningsökning på 377 procent, varav 73 procent organiskt. Aktien lyfte 24 procent.

Gamingbolaget Enad Global 7 redovisade en rejäl ökning av intäkterna jämfört med året innan. Bolaget köper även spelförläggaren Innova för cirka 110 miljoner euro. Aktien steg 1,5 procent.

I gamingsektorn fortsatte nedturen för Thunderful, som rasade tungt efter sin rapport på onsdagen. På torsdagen backade aktien ytterligare 10 procent och sedan måndagens stängningsnotering har den mer än halverats i värde.

Sensys Gatso redovisade i sin rapport för det fjärde kvartalet en klart lägre orderingång än motsvarande period året före. Bolagets vd Ivo Mönnink uppgav ändå i rapporten att orderingången talar för stark tillväxt och han stod fast vid målsättningen att öka lönsamheten fram till 2025. Aktien backade 8,6 procent.

Mekonomen tappade 1,4 procent efter att ha presenterat en uppdaterad strategi med målet att öka omsättningen till 15 miljarder kronor senast 2025. Bilservicebolaget ska också nå 1,5 miljarder kronor i justerat rörelseresultat (ebit). Under 2020 omsattes 11,5 miljarder kronor.

NGM-noterade Lumito föll 7,4 procent. Bolaget avbryter det planerade listbytet till Nasdaq First North Growth Market efter frågetecknen kring förra veckans påstående att bolaget ingått samarbetsavtal med Sectra, något som bestridits av Sectras vd Torbjörn Kronander.

Desenio, som säljer väggkonst på nätet, handlades till 88:70 kronor i torsdagens debut på First North. Det innebar en ökning med 23 procent jämfört med den placing som genomfördes inför noteringen till 72 kronor per aktie.Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30 torsdagen den 25 februari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?