BÖRSEN: BETTINGBOLAG FRAMÅT I UPPGÅNG, OMXS30 +0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tendensen var uppåtriktad på tisdagens Stockholmsbörs. Oväntat starka förhandssiffror från Kindred lyfte bettingsektorn och bland de stora industribolagen var SKF en av vinnarna.

Omkring klockan 13 hade OMXS30 stigit 0,4 procent till 1.950 och aktier för 8,6 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. På de ledande europeiska börserna var utvecklingen blandad och både tyska DAX och franska CAC40 var nära nog oförändrade.

I toppen av OMXS30 fanns SKF, som får en ny vd då Rickard Gustafson ansluter från SAS. Verkstadsaktien steg 2,5 procent.

Även verkstadskollegan Sandvik höll sig framme med en uppgång på 2,3 procent till 221:10 kronor, sedan Carnegie höjt riktkursen för aktien till 245 kronor från tidigare 210.

Volvo och Alfa Laval var två andra industribolag som gick starkt med uppgångar på 1,9 respektive 1,7 procent.

I botten av OMXS30 fanns Tele2, Assa Abloy och Astra Zeneca som handlades ned 1-1,3 procent. Astra Zeneca har lämnat in en ansökan om godkännande av sitt covid-19-vaccin till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Kindred kom med ett förhandsbesked för det fjärde kvartalet som var rejält över förväntan bland analytikerna i Infronts sammanställning och det stärkte investerarnas tro på sektorn som helhet. Kindred steg 5,4 procent medan rivalerna Betsson och Leo Vegas drogs upp med 3,4 respektive 3,9 procent.

Evolutions konkurrent inom livekasino, Playtech, har meddelat att det justerade ebitda-resultatet för 2020 väntas bli minst 300 miljoner euro. Enligt en av bolaget gjord sammanställning av analytikerestimat var förväntansbilden ett justerat ebitda på 287 miljoner euro, rapporterar Dow Jones. Evolution steg 1,4 procent.

Även Dustin kom med preliminära siffror för det fjärde kvartalet som var över analytikernas förväntan i Infronts sammanställning. Bolaget ser även tydliga tecken på fortsatt god efterfrågan i samtliga kundsegment. Aktien steg 14,5 procent.

Medivir var en av dagens stora vinnare och lyfte hela 26 procent efter att ha ingått ett exklusivt licensavtal som ger Nasdaq-noterade IGM Biosciences de globala och exklusiva rättigheterna att utveckla birinapant, ett SMAC-mimetikum i klinisk utvecklingsfas. Medivir får en betalning på 1 miljon dollar efter undertecknandet av avtalet, följt av ytterligare 1,5 miljoner dollar när IGM inkluderar birinapant i kliniska fas 1-studier.

Triboron rusade 44 procent på beskedet att bränsleteknikföretaget har etablerat ett samarbete med Mekonomen, som kommer att sälja Triborons sortiment av 2-takts och 4-taktsprodukter initialt i Sverige och Norge via Mekonomen och Meca.

Motigare var det för Invisio som föll 17 procent. Kommunikationsteknikbolaget valdes 2019 av den amerikanska marinkåren för sitt program om kommunikations- och hörselskyddsutrustning. Nu har dock marinkåren sett över sina behov, vilket gör att Invisio inte förväntar sig några större order från dem i "det korta tidsperspektivet".

Expression Biotech har fått tidigare offentliggjorda resultat, som visar starka prekliniska immuniseringsdata för covid-19-vaccinet ABNCoV2, publicerade i tidskriften Nature Communications. Aktien avancerade 5,1 procent.

Erik Penser Bank har inlett uppdragsbevakning av First North-bolaget XMreality med ett motiverat värde på 9-9:50 kronor. Aktien steg 10 procent till 7:92 kronor.

Vidare på rekommendationsfronten har Handelsbanken Capital Markets återupptagit bevakning av Gränges med rekommendationen köp och riktkurs 125 kronor. Aktien steg 6,8 procent till 108:50 kronor.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 tisdagen den 12 januari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?