1515
Annons
BÖRSEN: VISS ÅTERHÄMTNING FRÅN VIRUSDRIVNA RASET, OMXS30 +1,0%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde måndagen med en viss återhämtning efter att i fredags ha pressats rejält av oro för den nya covid-varianten omikron som upptäckts i Sydafrika och sedan även på flera andra håll i världen. Enligt WHO finns det inga indikationer på symtom som skiljer sig från tidigare varianter.

Vid 10-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 1,0 procent till nivån 2.264 och återtog därmed en del av fredagens 4-procentiga ras. Bland de ledande Europabörserna återhämtade sig tyska DAX-index med 0,7 procent och Parisbörsen med 0,5 procent.

Högst omsatt bland storbolagen var, som så ofta på senare tid, Evolution. Aktien återhämtade sig 4 procent.

Investor var också högt omsatt och steg 2 procent. Högt tempo i klimat- och teknikomställningen samt att satsa på innovation och successionsplanering är topprioriteringar för avkastning, sade investmentbolagschefen Johan Forssell i en intervju med Dagens Industri.

Bland fredagens förlorare återhämtade sig Scandic Hotels med 3,3 procent medan storbankerna spretade något.

24 Storage steg till 76 kronor sedan amerikanska Tiaa höjt sitt bud till den nivån och ingått avtal om förvärv av 92 procent av aktierna. Shurgard bjöd 72 kronor för en tid sedan.

CDON sjönk 6 procent. Bolaget tar en engångskostnad på 15-20 miljoner kronor på grund av problem med en av handlarna på bolagets marknadsplats.

Maven Wireless avancerade 15 procent. Bolaget har genom sin lokala partner och systemintegratör Rhomberg Bahntechnik tilldelats ett femårigt ramavtal värt 213 miljoner kronor gällande täckning i schweiziska tunnlar.

Vestum, med exponering mot bygg- och anläggning, lyfte 2,5 procent. Bolaget redovisar en nettoomsättning för det tredje kvartalet på 292 miljoner kronor med ett ebita-resultat på 27 miljoner. Vestum planerar listbyte till Nasdaq Stockholm.

Bud- och transportbolaget Urb-it mer än trefaldigade nettoomsättningen till 7,5 miljoner kronor under det gångna kvartalet. Urb-it såg stark efterfrågan på sina hållbara leveranstjänster. Förlusten ökade dock samtidigt. Aktien sjönk 1,2 procent.

Anoto, som tillverkar digitala läspennor, redovisade en omsättningsökning från 15 till 24 miljoner kronor, kombinerat med minskad förlust. Den stora utmaningen för bolaget är att övervinna begränsningarna i den globala leveranskedjan, uppgav Perry Ha i vd-ordet i delårsrapporten. Aktien ökade 5 procent.

Från rekommendationsfronten kan noteras att DNB Markets inlett bevakning av Volvo Cars med köprekommendation. Aktien var dock ned 3 procent, i linje med svaghet bland flera fordonstillverkare på Asienbörserna i kölvattnet av oro för att covid-viruset åter ska stöka till det i leverantörskedjorna.

Att investerarna ratar data- och mobilspelsaktier just nu skapar möjligheter för den som vågar gå mot strömmen, skriver Dagens industri under vinjetten Veckans aktie och delar ut en köprekommendation till mobilspelbolaget G5 som steg 2,9 procent.

Tidningen Affärsvärlden anser att den långsamma återhämtningen efter covid-19-krisen visserligen är oroande för bygghissbolaget Alimak, men över tid kan Alimak resa sig igen, tror Affärsvärlden som ger ett köpråd. Aktien steg 0,9 procent.

Börsveckan har i senaste numret köpråd för Randviken och Poolia. Aktierna belönades med en uppgång på drygt 4 procent var.


Graf: OMXS30 måndagen den 29 november

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?