1515
BÖRSEN: SKF OCH SWEDISH MATCH RAPPORTVINNARE, OMXS30 -0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen tyngdes på tisdagen i linje med omvärldsbörserna av oro för ökande antal coronafall på flera håll. Swedish Match och SKF bjöd båda på starka rapporter och steg till toppen av storbolagslistan.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,6 procent till 1.764. Aktier för 21,3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Riktningen på de europeiska börserna var likartad.

Oro för den ekonomiska återhämtningen sänkte riskaptiten och bland storbolagen var det fördel defensiva aktier. SKF utgjorde undantag efter en rapport som överraskade med ett 36 procent högre rörelseresultat jämfört med analytikerna i Infronts förhandstips. Inför rapporten var handlades kullagertillverkarens aktie i botten av OMXS30, men vände tvärt och stängde till slut upp 4,2 procent.

Swedish Match bjöd också på en stark rapport och var upp 3,5 procent. Försäljningen av den tobaksfria nikotinprodukten Zyn uppvisade en försäljningstillväxt om 140 procent i USA. Tobaksbolagets vd Lars Dahlgren beskrev i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt efterfrågan som "urstark".

Andra storbolagsaktier på plus var Getinge, som var bästa storbolagsaktie med en uppgång på 4,4 procent, och Essity som steg 1,8 procent. SSAB och H&M gick i motsatt riktning och förlorade 3,2 respektive 3,3 procent.

Rapporterande Trelleborg flaggade för tuffa tider inom segmentet olja & gas i det fjärde kvartalet samt att en återhämtning inom flygsegmentet ligger längre in i framtiden. Det hjälpte inte att resultatet slog förväntningarna och aktien var ner 2,6 procent.

Beijer Electronics nettoresultat sjönk i det tredje kvartalet till 1,2 miljoner kronor från 18,8 miljoner kronor året innan. Aktien föll och stängde till slut ned 7,5 procent.

Tieto Evry backade 6 procent efter sin rapport. Marknaden förbisåg att IT-konsultens underliggande resultat var över förväntan, när utfallet på sista raden tyngdes av engångsposter och var 30 procent under förväntan.

Immunovia fortsatte sin resa nedåt efter måndagens besked kring verifieringsstudien med Immray PanCan-d för tidig upptäckt av bukspottkörtelcancer. En nedgång på 15,2 procent adderades till måndagens nedgång på 17 procent. Analyskommentarer har under måndagen gått isär och på tisdagseftermiddagen skickade bolaget ut kompletterade information om studien.

Forskningsbolaget Bioinvent har tecknat ett licensavtal för läkemedelskandidaten BI-1206 med kinesiska Casi Pharmaceuticals. Den inledande betalningen uppgår till 12 miljoner dollar med eventuellt efterföljande milstolpsbetalningar på upp till 83 miljoner dollar, samt ytterligare royalties. Aktien var huvudlistans starkaste papper och steg 12,7 procent.

Sobi har inlett ett samarbete för global utveckling och kommersialisering utanför USA av systemisk pegcetacoplan för sällsynta sjukdomar. Specialistläkemedelsbolagets vd Guido Oelkers sade på en efterföljande telefonkonferens att han ser en marknadspotential på upp till 1 miljard dollar. Aktien stängde upp 7,6 procent.


Graf: OMXS30 tisdagen den 27 oktober

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?