1515
KLIMAT: EU ENAS OM SÄNKA CO2-UTSLÄPP MED 55% TILL 2030

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Förhandlare från Europaparlamentet och EU-länderna enades natten till onsdagen om en ny klimatlag som sänker EU:s utsläpp av växthusgaser med åtminstone 55 procent till 2030 jämfört med 1990.

Det tidigare målet är 40 procent.

"Det här är en tydlig ambitionshöjning, särskilt jämfört med det tidigare målet. Vi måste nu minska utsläppen mer på ett decennium än vad vi har gjort de senaste tre decennierna sammanlagt", sade Jytte Guteland (S), som var en av parlamentets förhandlare.

Hon räknade att nettoutsläppsminskningen bli 57 procent, medan kommissionen och EU:s ordförandeland Portugal satte det nya målet till 55 procent.

Jytte Guteland sade att överenskommelsen stänger kryphålet om stora förhoppningar till osäkra kolsänkor.

Målet gäller dock för hela EU och inte varje EU-land individuellt, vilket Jytte Guteland beklagade.

Kommissionen fick i uppdrag att i juni lägga förslag på ett mål för 2040. EU åtar sig att ha negativa utsläpp av växthusgaser efter 2050.

Den 11 december enades EU-länderna på ett toppmöte om målet 55 procent efter tuffa förhandlingar.

Östliga EU-länder, främst Polen, Tjeckien och Ungern, är oroliga för att fattigare, mer kolberoende EU-länder ska bära en alltför stor börda från de höjda klimatmålen.

Dessförinnan hade Europaparlamentet den 7 oktober röstat för en sänkning med 60 procent.

Förhandlare från parlamentet, EU:s ordförandeland Portugal och kommissionen har hållit sex förhandlingsomgångar innan de nu kunde komma överens om slutversionen av klimatlagen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?