1515
CASTELLUM: DAGS ATT TA DETTA KLIV NU – RUTGER ARNHULT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Rutger Arnhult slår tillbaka mot de två ledamöter i Castellums valberedning som inte vill se honom som ny ordförande i fastighetsbolaget.

"Jag förstår inte hur de tänker", säger fastighetsinvesteraren till Nyhetsbyrån Direkt.

Uttalandet kommer efter att det på tisdagsmorgonen blivit känt att valberedningen i Castellum föreslår Rutger Arnhult till ny styrelseordförande, samtidigt som han ska lämna sina uppdrag i Klövern och Corem.

"Jag har varit största ägare i Castellum i två år. Det är dags att ta det klivet, att lämna det operativa och ta en styrelseplats i Castellum", säger huvudpersonen.

Två personer i valberedningen reserverar sig mot förslaget: Vincent Fokke som representerar en nederländsk pensionsfond, tillika näst största ägare i Castellum, samt avgående ordförande Charlotte Strömberg.

I ett separat uttalande redogör opponenterna för sina invändningar till förslaget, bland annat att de ser en "förhöjd risk" att några av de nuvarande ledamöterna inte kommer stanna kvar om Rutger Arnhult blir ordförande.

"Ja, det finns den möjligheten. Då kommer valberedningen att plocka fram andra kandidater", säger Rutger Arnhult till Direkt.

Den protesterande duon skriver även att Rutger Arnhult skulle bli överrepresenterad i styrelsen om han blir invald. Där sitter nämligen redan Joacim Sjöberg som enligt uttalandet nominerades av Rutger Arnhult i fjol. Men det är fel, enligt Rutger Arnhult.

"Valberedningen fick honom på förslag från en headhunter och vi röstade för det förslaget. Det är en väldigt stor skillnad", menar Rutger Arnhult som direktkontrollerar 15 procent av aktierna i Castellum.

Vincent Fokke och Charlotte Strömberg ser även en risk i det faktum att Rutger Arnhult är storägare i Castellums fastighetskonkurrenter Corem och Klövern, även om han nu lämnar de formella uppdragen i dessa två bolag.

"Jag kommer att vara långsiktig ägare i Corem och Klövern, men jag kommer inte kunna vara så delaktig när jag inte sitter i styrelserna längre", säger Rutger Arnhult.

Men samtidigt finns det såklart informella kopplingar, du känner till exempel alla personer på dessa bolag. Kan det inte vara svårt att frikoppla sig då?

"Det får man ju hantera. Om man har integritet så klarar man att hantera det".

Han pekar samtidigt på att Charlotte Strömberg fram till i våras satt i styrelsen för Skanska som enligt Rutger Arnhults förmenande är en större konkurrent till Castellum än vad Corem är och har varit.

"Det har ju tydligen fungerat. Så jag ser inte problemet med att jag äger aktier, och inte ens sitter ens i styrelserna, i Corem och Klövern", säger Rutger Arnhult till Direkt.

Utöver Vincent Fokke, Charlotte Strömberg och Patrik Essehorn (som representant för Rutger Arnhult) består valberedningen i Castellum av Magnus Strömer från Länsförsäkringar Fonder och Christina Tillman från Corem.

Länsförsäkringar Fonder, som alltså stöder det nya ordförandeförslaget, äger knappt 3 procent av aktierna i Castellum medan Corems ägarandel ligger kring 2,9 procent, enligt ägardatatjänsten Holdings. Rutger Arnhult äger i sin tur drygt 46 procent av Corem.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?