1515
NEW YORK: TERMINER NED, AMAZON VÄNTAS STIGA PÅ STARK RAPPORT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tendensen var nedåtriktad för de amerikanska indexterminerna inför starten på fredagens handel i New York. Bolagsrapporter har fortsatt komma in och på fredagen var det dags för ett par tungviktare inom oljesektorn.

Före öppning kom också en varning från EU-kommissionen, som preliminärt anser att Apple missbrukar sin marknadsställning inom musikströmning.

Klockan 14.45 hade terminen för Dow Jones industriindex sjunkit 0,5 procent och terminen för S&P500 var ned 0,6 procent. Nasdaq 100-terminen noterades på minus 0,8 procent.

I Asien backade börserna på bred front under morgonen, och med undantag för Frankfurt har även de stora börserna i Europa under fredagen handlats lägre.

Den amerikanska rapportsäsongen har så här långt varit rekordartad, sett till hur mycket bolagen har överträffat analytikernas förväntningar. Cirka 87 procent av de S&P500-bolag som hittills rapporterat har överträffat konsensus, och de har dessutom gjort det med i snitt 23,5 procent. Glappet mellan förväntningar och utfall är det största som uppmätts enligt Refinitiv, vars data sträcker sig bakåt till 1994. Resultattillväxten för bolagen i S&P500 är för kvartalet så här långt hela 44,7 procent – den största på över ett decennium.

Apple missbrukar sin dominerande marknadsställning inom distribution av strömmad musik genom App Store, sade EU-kommissionen i ett preliminärt uttalande på fredagen. Frågan om avgifterna i App Store och Apples ställning har tagits upp av rivalen Spotify, som i fjol riktade klagomål till EU-kommissionen. I fredagens förhandel var båda bolagen ned omkring 1 procent.

E-handelsgiganten Amazon rapporterade på torsdagskvällen en rekordhög vinst som vida överträffade analytikernas förväntningar. Bolaget uppgav också att det inte tror att den kraftiga ökningen av onlinehandeln, som orsakats av pandemin, kommer att avta när smittspridningen väl avtar. Aktien steg drygt 2 procent i förhandeln.

Twitter föll däremot tungt i förhandeln, ned 13 procent, sedan bolaget i sin rapport varnat för stigande kostnader och en möjlig avmattning i användartillväxten.

Oljejättarna Chevron och Exxon Mobil redovisade resultat som var i linje med eller något bättre än marknadens förväntningar. Chevron förklarade det försvagade resultatet med svagare marginaler från raffinaderierna medan Exxon uppgav att bolaget sänkt sina rörelsekostnader och arbetar med att få ned dem ytterligare. Aktierna var ned 2 respektive 0,5 procent inför öppningen.

Läkemedelsbolaget Gilead Sciences missade förväntningarna hårfint vad gäller resultatet för det första kvartalet och bolaget uppgav att det påverkats av svagare försäljning av sina läkemedel mot hiv och hepatit C. Aktien tappade 2,5 procent i förhandeln.

På torsdagen pendlade index upp och ned på USA-börserna. Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 0,7 procent och detsamma blev facit för S&P 500. Nasdaqs kompositindex slutade 0,2 procent upp.Noteringar klockan 14.45
(jämfört med nivån vid USA-stängning förgående handelsdag)

Terminen för DJIA -0,50%
Terminen för S&P 500 -0,61%
Terminen för Nasdaq 100 -0,80%
2-åriga USA-räntan +0,0002 till 0,1663%
10-åriga USA-räntan -0,0014 till 1,6401%
Olja, US WTI -2,34% till 63:49 dollar/fat
Olja, Brent -1,93% till 67:24 dollar/fat
EUR/USD -0,0035 till 1:2086

Källa: Infront


Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?