BÖRSEN: VOLVO OCH HEXAGON TIDIGA VINNARE, OMXS30 +0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg i torsdagens tidiga handel, i linje med trenden för de ledande Europabörserna. Volvo och Hexagon fanns bland vinnarna i öppningshandeln, medan Autoliv och H&M var förlorare.

Vid 9.45-tiden hade indexet OMXS30 gått upp 0,6 procent till 2.243 och aktier för cirka 3,2 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I övriga Europa hade börserna i Frankfurt och Paris stigit med 0,3 respektive 0,5 procent.

Volvo var med en uppgång för B-aktien på 2,0 procent till 214:25 kronor i topp i storbolagsindexet. Société Generale har uppgraderat Volvo till köp från behåll och höjt riktkursen till 260 (210) kronor. Vidare har SSAB och Volvo tecknat ett samarbetsavtal om forskning, utveckling, serieproduktion och kommersialisering av världens första fordon av fossilfritt stål.

Även Hexagon gynnades av en positiv analys, där SEB Equities dragit upp riktkursen för Hexagon till 930 kronor från 865 kronor. Aktien var upp 1,5 procent till 837:60.

Kinnevik stärktes 1,7 procent. Bolaget har investerat ytterligare 200 miljoner norska kronor i det norska livsmedelsbolaget Kolonial som fokuserar på e-handelsmarknaden. Japanska Softbank blir ny ägare i Kolonial.

Klädjätten H&M backade däremot 1,1 procent och Autoliv gick ned 0,9 procent. Även storbankerna tyngde indexet.

Fastighetsbolaget Amasten steg 4,1 procent efter att på onsdagskvällen lanserat nya finansiella mål. Bolaget siktar bland annat på att fastighetsbeståndet vid utgången av 2023 ska uppgå till 20 miljarder kronor. Bolagets fastighetsbestånd uppgick till nästan 10 miljarder kronor i slutet av 2020.

Medicinteknikbolaget Addlife noterades 4,5 procent upp, efter att ha köpt Vision Ophthalmology Group, en europeisk distributör och tillverkare inom ögonkirurgi, för en initial köpeskilling om 165 miljoner euro.

Sprint Bioscience, som ska ta in 20,7 miljoner kronor i en riktad emission med teckningskurs 5:10 kronor, steg 1,2 procent till 5:87 kronor.

På First North rusade Izafe, som utvecklar produkter för sjukvård i hemmet, med 24,2 procent till 3:95 kronor. Mangold har inlett uppdragsbevakning med en riktkurs på 6 kronor.

Från norskt håll kan noteras att Telenor steg 2,9 procent på Oslobörsen, efter att bolaget bekräftat långt gångna diskussioner med Axiata om en fusion mellan bolagens verksamheter i Malaysia; Digi och Cellcom.


Graf över OMXS30-indexet hittills på torsdagen:

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?