1515
Annons
BÖRSEN: SINCH, AUTOLIV BLAND FÖRLORARE, H&M UPP, OMXS30 -0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde fredagens handel nedåt efter kurspress i USA.

Vid 9.50-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 backat 0,5 procent till nivån 2.300. Ute i Europa låg Frankfurtbörsens DAX-index på liknande nivå som Stockholm men London- och Parisbörserna på lätt plus.

Kommunikationstjänsteföretaget Sinch gick sämst inom Stocholmsbörsen storbolagsindex i inledningen och var ned 2,4 procent, följd av Autoliv och Evolution som backade 2,1 samt 1,6 procent.

På motsatta sidan steg modebolaget H&M med 1,6 procent och Telia var upp 0,5 procent.

Duroc pressades ned 5,3 procent. Industri- och handelskoncernen har meddelat att rörelseresultatet under oktober-november var -4,4 miljoner kronor i spåren av fortsatta störningar som halvledarbrist och stigande råvarupriser.

I life-science-sektorn vände Camurus upp drygt 2 procent efter att ha tappat dagen före i spåren av att FDA begärt mer information från dess licenstagare Braeburn för Brixadi vid behandling av opioidberoende. Calliditas, som klättrade 44 procent på torsdagen efter positivt FDA-besked, backade 4 procent.

Djurhälsobolaget Intervacc klev upp 47 procent i inledningshandeln. Aktien står dock fortfarande lägre än vad den gjorde innan en skeptisk skrivelse från Läkemedelsverket tidigare i veckan skapade oro kring bolagets vaccin Strangvac mot hästsjukdomen kvarka. På fredagsmorgonen betonade Intervacc i ett pressmeddelande att Strangvac är centralt godkänt av EMA för försäljning i hela EU och att försäljningsstart sker under första kvartalet 2022.

Getinge har förtydligat att bolagets kostnad med anledning av att amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har kallat ballongpumpar från Getinge inte är materiell och att en avsättning har gjorts i tidigare kvartal. Aktien, som sjönk på torsdagen, handlades lite över nollstrecket i inledningen.

På rekommendationsfronten har DNB Markets inlett bevakning av E-handelsbolaget Boozt med köpstämpel och riktkurs 200 kronor. Aktien steg 1,7 procent till 168 kronor.

Paxman backade drygt 5 procent till 57:80 kronor. Medicinteknikbolaget har gjort en riktad nyemission till kurs 55 kronor.

Ziccum och Clean Industry handlades i stället upp efter besked om riktade emissioner. Arocell och Idogen tappade 25 respektive 33 procent efter besked om företrädesemissioner, båda fullt garanterade.

Försvarsleverantören W5 Solutions gör debut på First North på fredagen. Aktien handlades kring 26:30 kronor, att jämföra med priset i erbjudandet inför noteringen som var 25 kronor per aktie.


Graf: OMXS30 fredagen den 17 december


image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera