1515
Annons
FÖRSVAR: DANIEL EK SATSAR 100 MLN EUR PÅ LIVEKARTOR AV SLAGFÄLT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Spotify-grundaren Daniel Eks första investering från det riskkapitalbolag han grundade för ett år sedan med siktet inställt mot att avhjälpa "samhällets svåraste problem" via europeiska techbolag, är Helsing, enligt Financial Times.

Helsing beskriver sig som ett säkerhetsbolag som nyttjar artificiell intelligens för att utveckla livekartor över slagfält som ska användas vid militär krigföring.

Daniel Eks riskkapitalbolag Prima Materia har enligt Financial Times investerat 100 miljoner euro i Helsing, startat i år med målet att sätta upp kontor i Tyskland, Storbritannien och Frankrike.

Mjukvaran som utvecklas av Helsing kommer möjliggöra dataintegration från kameror med infrarött ljus, annan video, sonar och radiofrekvenser som hämtas in från sensorer som monterats på militärfordon i syfte att skapa en realtidsbild av militära slagfält som kan nyttjas för krigsledning.

Trupper kan därigenom upptäcka drönare, fiendestyrkor eller kamouflerade fordon snabbare och bättre än vad den mänskliga uppfattningen tillåter.

"När det kommer till att bygga globalt relevanta techbolag är det ingen hemlighet att vi i Europa har underpresterat jämfört med USA och Kina", sade Daniel Ek i en intervju med Financial Times.

Helsing är ett "perfekt exempel" på de möjligheter som finns vad gäller att bli en ledare inom nya områden, till exempel etisk, ansvarsfull och transparent utvecklingen av dynamiska AI-system, enligt Spotify-grundarens uttalanden.

Grundaren bakom Helsing är tysken Torsten Reil. Han har tidigare sålt det brittiska gamingbolaget Naturalmotion till Zynga för omkring 500 miljoner dollar.

Även Torsten Reil är inne på samma spår – att liberala demokratier hittills varit jämförelsevis svaga i konkurrensen om utveckling av försvars- och säkerhetssystem. Helsing siktar på att just liberala demokratier ska utgöra målgrupp, initialt är fokuset Storbritanniens, Frankrikes och Tysklands militärmakter.

"Vi behöver AI för att tjäna våra demokratier och vi har överlag hamnat efter världen. Det måste vi ändra på", sade Torsten Reil.

Helsing har redan tecknat avtal med Airbus, ett samarbete för utveckling av AI för bemannade och icke-bemannade flygplan och "system av system" för flygplanstillverkarens produktportfölj.

Flera experter har på senare tid lyft fram att diktaturen Kina accelererat sina vapen- och försvarsutvecklingsförmågor och kommit avsevärt längre än demokratier i väst i fråga om AI-verktyg för slagfältet. Peking har redan börjat träna algoritmer baserat på data från verkliga militärövningar, enligt uttalanden från den tidigare Google-vd:n Eric Schmidt, som i dag är ordförande i USA:s nationella AI-säkerhetskommission.

Den nordamerikansk-europeiska försvarsalliansen Nato och den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har nyligen aviserat att miljardinvesteringar kommer göras för att accelerera utvecklingen av den militära AI-kapaciteten. Detta kommer ske via investeringar i uppstartsbolag.

Helsings värdering i den investeringsrunda där Daniel Ek gick in med 100 miljoner euro är 400 miljoner euro, skriver tidningen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?