1515
Annons
TRATON: SCANIA SER LJUSARE KOMPONENTSITUATION FRÅN 2 KV - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Lastbils- och busstillverkaren Scania, som ingår i lastbilskoncernen Traton, har haft fortsatta störningar i leveranskedjan under det första kvartalet 2022, men får nu positiva signaler från underleverantörerna.

Det säger Christian Levin, som är vd för Traton-koncernen såväl som för Scania, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi har haft fortsatta störningar i leveranskedjan i januari, februari och mars. Nu ser emellertid löftena från våra underleverantörer positiva ut och vi räknar med att kunna gå upp i full kapacitet under det andra kvartalet och framåt", säger han.

Komponentbristen, i synnerhet den på halvledare, gjorde att Scania var tvungna att dra ner produktionsvolymen under tredje och fjärde kvartalen 2021.

Även om situationen nu ser ljusare ut flaggar Christian Levin för en beredskap för vad de geopolitiska spänningarna kan medföra framöver.

Christian Levin vittnar vidare om en stark underliggande efterfrågan i marknaden vilket Scanias orderingång, som under fjärde kvartalet föll med 50 procent, inte speglar.

"Vi slutade ta in order för att vi sålde slut på det gamla lastbilsprogrammet, vilket ledde till att vi inte kunde ta några order under delar av det tredje kvartalet och fjärde kvartalet", säger han.

Dessutom har Scania varit mer restriktiva med att ta in order som ligger för långt bort i tiden. Beställningar som till exempel ligger 18 månader bort innebär en mycket stor osäkerhet både för Scania och för kunderna.

"Den underliggande efterfrågan som vi ser, i förfrågningar och i order, är mycket stark. Vi ser den i transportutnyttjandet också, där allt ser fortsatt väldigt ljust ut. Orderingången är fortsatt god hittills under det första kvartalet", säger Christian Levin.

Scanias resultat under det fjärde kvartalet tyngdes av en avsättning på drygt 5 miljarder kronor hänförlig till EU-kommissionens konkurrensutredning.

Rensat för den avsättningen var den justerade rörelsemarginalen 9,6 procent fjärde kvartalet (10,0). Lönsamheten pressades dock av högre kostnader under kvartalet.

"Vi valde en strategi där vi behöll personalen för att snabbt kunna dra upp produktionen när vi fick tillgång till komponenter, men komponentbristen höll i sig under hela det fjärde kvartalet", säger Christian Levin.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?