1515
TELEOPERATÖRER: TELEKOM AUSTRIA ÖVERVÄGER HUAWEI, ZTE FÖR 5G

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) A1 Telekom Austria, med verksamhet i stora delar av Östeuropa, överväger att anlita de omtvistade kinesiska telekombolagen Huawei eller ZTE för 5G-utbyggnad.

Det uppger bolagets verksamhetschef i en intervju med Reuters.

A1 Telekom Austria är en enhet inom telekommagnaten Carlos Slims America Movil och koncernen överväger skriva kontrakt med Huawei och ZTE i flera länder, enligt verksamhetschefen Alejandro Plater.

Huawei anklagas av flera länders underrättelsetjänster för att utgöra ett hot mot nationell säkerhet via möjliggörande av spionage för Pekingregimens räkning, något så väl bolaget som Kinas regering förnekar.

"För vår räkning är det viktigt att ha marknader där vi har kinesiska leverantörer för att kunna testa prestandan i olika sorters nätverk i realtid", sade Alejandro Plater till Reuters.

Den kinesiska tekniken är enligt Telekom Austria billigare, något som också lyfts fram som en del av kritiken då det hävdas att kostnadsfördelen tillkommit via statsstöd, men samtidigt har tekniken också sina fördelar mot konkurrerande europeisk teknik.

Moderbolaget America Movil har hyllat Huawei och nyligen kallat bolaget för en "utmärkt telekomtekniksleverantör".

Telekom Austria har inte noterat någon särskild press från de europeiska länder där bolaget är verksamt, utöver Österrike länder som Bulgarien, Kroatien, Belarus, Slovenien, Swebien och Nordmakedonien.

I nuläget nyttjar Telekom Austria teknik från Ericsson och Nokia för 4G-nät i Österrike medan Huawei och ZTE levererat till nät i Bulgarien och Nordmakedonien.

"Vi behöver flera alternativ, det räcker inte med två", sade Alejandro Plater.

Stockholms Förvaltningsdomstol beslutade under tisdagen att inte bevilja Huaweis överklaganden mot Post- och Telestyrelsens beslut att blockera bolaget att erbjuda teknik till svensk 5G-utbyggnad.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?