1515
INTEL: KAN TVINGAS LÄGGA UT PRODUKTION TILL SAMSUNG, TSMC - BN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Samsung handlades upp omkring 3 procent i Seoul på måndagen efter uppgifter om att den amerikanska halvledarkoncernen Intel överväger att ge den sydkoreanska elektroniktillverkaren och Taiwan Semiconductor (TSMC) tillverkningskontrakt för mikrochip, enligt Bloomberg News källor.

Intel har inte fattat något slutgiltigt beslut om chipproduktionen för nästkommande generation, och hoppet är att de egna tillverkningsprocesserna ska kunna förbättras, men inom två veckor förväntas besked komma i frågan och det mesta talar enligt källorna för att Samsung och TSMC får uppdraget.

Alla komponenter som Intel nu lägger ut för tillverkning kommer tidigast ut på marknaden 2023. Chipen kommer att baseras på tidigare lanserade tillverkningsprocesser som redan används av andra Taiwan Semiconductor-kunder, enligt källorna.

Intels vd, Bob Swan, har lovat investerare att han kommer att tillkännage sina outsourcingplaner och få företagets teknikproduktion tillbaka på rätt spår när företaget rapporterar den 21 januari.

Intel utmanas nu allt mer av den tidigare storkunden Apple, som lanserat det egenutvecklade så kallade M1-chippet som visat sig både snabbare och mer energieffektivt än Intels senaste systemchip. M1 finns bland annat med i den senaste lanseringen av Macbook Air och har en processor med kapaciteten fem nanometer och 16 miljarder transistorer.

Mikroprocessortekniken som nyttjats av Apple och som Intel, den tidigare ohotade chipledaren, nu sätts upp emot är densamma som för de flesta mobiltelefoner. Så kallad ARM-teknik möjliggör nu tunga processer i små och transistortäta chip utan att enheten alstrar värme, vilket beskrevs som banbrytande för laptopmarknaden när M1 lanserades.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?