1515
Annons
FED: FLASKHALSAR DÄMPAR FORTSATT AKTIVITETEN - BEIGE BOOK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den ekonomiska aktiviteten i USA ökade i en blygsam till måttlig takt i oktober och början av november. Flera distrikt noterade att trots stark efterfrågan så hölls tillväxten tillbaka av störningar i leveranskedjorna och brist på arbetskraft.

Det skriver Federal Reserve i sin regionala konjunkturrapport, Beige Book, som publicerades på onsdagskvällen.

Konsumtionen ökade blygsamt, små lager höll tillbaka försäljningen av vissa varor, särskilt fordon. Aktiviteten inom hotell och fritid ökade i de flesta distrikt då spridningen av deltaviruset minskade i många områden.

Byggaktiviteten hölls delvis tillbaka av materialbrist, medan tillväxten inom industrin var solid i många distrikt, även om komponent- och arbetskraftsbrist höll tillbaka utvecklingen även här.

Sysselsättningstillväxten varierade från blygsam till stark. Kontaktnära tjänster såg en uppgång i efterfrågan på arbetskraft, även om det fortsatt var svårt att få tag i och behålla anställda.

Priserna steg i en måttlig till robust takt, med prisuppgångar vitt spridda inom sektorerna i ekonomin. Det fanns omfattande ökningar i inputkostnaderna i spåren av stark efterfrågan på råmaterial, logistikutmaningar och en stram arbetsmarknad.

"Men en mer spridd tillgång till vissa insatsvaror, som halvledare och vissa stålprodukter, har lett till viss lättnad i en del pristryck", står det i rapporten.

Stark efterfrågan har generellt tillåtit företag att höja priserna utan större bakslag, även om avtalsåtaganden höll tillbaka vissa prishöjningar.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?