1515
FED: ORO FÖR IHÅLLANDE OCH BREDDAD INFLATION – PROTOKOLL (OMS)

(Omsändning: skickades första gången på onsdagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) I protokollet från Federal Reserves FOMC-möte den 2-3 november uttryckte flera av deltagarna en oro kring den ihållande inflationsnivån. Vidare debatterades när Fed kan tänkas börja höja räntorna för att kyla ned den amerikanska ekonomin.

Det rapporterade Wall Street Journal på onsdagskvällen.

Några ledamöter signalerade en oro för att inflationstrycket breddats under den senaste tiden och att nedtrappningen av obligationsköpen därmed kan behöva påskyndas. Anledningen till att snabba på processen uppges vara att förbereda centralbanken för att kunna höja räntorna om så behövs, vilket bör ske efter avvecklingen av obligationsköpen, enligt protokollet.

"Deltagare betonade att en bibehållen flexibilitet för genomförande av lämpliga policyjusteringar, baserat på riskhantering, bör vara en vägledande princip", noterade protokollet.

Flera deltagare förespråkade ett "tålmodigt förhållningssätt till inkommande data" på grund av osäkerheten kring pandemin och problemen i leverantörskedjan.

Samtidigt sade Fed-ledamöter att de "inte skulle tveka på att vidta lämpliga åtgärder för att hantera ett inflationstryck som utgör risker för långsiktig prisstabilitet och sysselsättningsmål", enligt protokollet.

Trots att ledamöter förväntar sig att inflationstrycket kommer att ligga kvar under en längre tid än vad som tidigare prognosticerats, spås inflationsnivån minska under 2022 när leverantörskedjeproblematiken avtar.

Under FOMC-mötet den 2-3 november lämnade Fed målet för dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat inom intervallet 0,00-0,25 procent. Vidare beslutades att tillgångsköpstakten skulle börja reduceras, med 10 miljarder per månad för statspapper och med 5 miljarder dollar per månad för bostadspapper.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?