1515
Annons
BÖRSEN: STARK AVSLUTNING, HEMNET RAPPORTSTEG, OMXS30 +1,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde fredagen trevande men under eftermiddagen återvände riskviljan. Rapporter dikterade villkoren utanför OMXS30 där Hemnet och Mekonomen belönades rikligt för det andra kvartalets prestationer.

Vid stängning var OMXS30-index upp 1,3 procent till 2.361 och veckan summerade därmed till en nedgång på 1,9 procent. Aktier för 20,7 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen under fredagen.

Bland de mest omsatta storbolagen steg Sinch 3,7 procent före Atlas Copco som var upp 2,7 procent.

Finansinspektionen har beslutat att inte förlänga rekommendationen om att begränsa bankernas utdelningar som löper ut den 30 september. Sektorn gynnades där SEB steg mest med en uppgång på 2,1 procent.

Ett stort antal bolag öppnade böckerna för det andra kvartalet, däribland Hemnet vars kvartalssiffror fick ett varmt mottagande. Aktien steg 28 procent efter att omsättningen ökat 47 procent i kvartalet. För det tredje kvartalet räknar bostadssajten med en tillväxt över målet men under det gångna kvartalets 47 procent.

Även rapporterande Mekonomen fanns i huvudlistans toppskikt med en uppgång på 15 procent. Såväl omsättning som resultat överträffade analytikernas förväntan och bilservicebolaget väntar sig även god efterfrågan framöver.

Tobii hade dock en tyngre rapportdag och föll 7,4 procent efter att ha redovisat en lägre omsättning och större förlust. Leveransstörningar har resulterat i senarelagd omsättning till främst det tredje kvartalet uppgav ögonsensorbolaget.

Än sämre gick det för Fractal, verksamt inom pc-gaminghårdvara, som föll 37 procent på First North. Omsättningen minskade med 45 procent och nettoresultatet vände till förlust i det andra kvartalet. Bolaget sänkte även sina utsikter för helåret 2021 i spåren av betydligt svagare efterfrågan än väntat under juli och augusti som har påverkats av fortsatt brist på grafikkort.

En av årets starkare aktier inom gamingsektorn – Safe Lane - föll tillbaka 14,3 procent efter sin rapport.

Energiteknikbolaget Metacon, som utvecklar energisystem för produktion av vätgas, el och värme, steg 9,5 procent under hög omsättning på fredagseftermiddagen efter att ha presenterat ett icke-exklusivt distributionsavtal i Japan med företaget Notes i Nagano för sin kombinerade kraftvärmeprodukt H2PS-5.

Nanoteknikbolaget Polymer Factory, som gjorde debut på Spotlight Stock Market i april, har fått en order värd 0,4 miljoner kronor från ett globalt bioteknikföretag. Aktien belönades med en uppgång på 9,2 procent.

En annan av årets börsnykomlingar, kryptobolaget Safello, redovisade ökad omsättning men även ökad förlust och aktien tappade 7 procent. Bolaget rusade i handelspremiären men har sedan dess fallit tillbaka och med fredagens nedgång summerar kursuppgången till 11 procent.

Organoclick, Hoylu och Lexington fanns också med bland mindre rapportbolag som noterades för nedgångar i området 8-12 procent.

Addlife togs upp till bevakning av SEB med en köprekommendation och riktkursen 356 kronor. Aktien handlades upp 8,6 procent till 309 kronor.Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 den 20 augusti

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera