1515
NOKIA: DYSTERT 4 KV SPÅS, SIGNALER FRAMÅT I FOKUS - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Telekombolaget Nokia väntas ha haft en fortsatt svag utveckling under det fjärde kvartalet, vilket bolaget flaggade väl för i samband med sin niomånadersrapport som fick aktien att rasa 19 procent.

Alla signaler om när bolaget förväntar sig att se en återhämtning står därför i fokus i bokslutsrapporten.

Nokiaaktien har också under några dagar i slutet av januari varit föremål för hektisk handel driven av att privata aktörer haussat aktien på nätforumet Reddit, vilket under en handelsdag lyfte Nokias amerikanska depåbevis med 38 procent. Handeln i aktien har i skrivande stund normaliserats.

I niomånadersrapporten sänkte Nokia marginalprognosen för 2020 och lämnade en marginalprognos för 2021 som inte nådde upp till marknadens förväntningar. Nye vd:n Pekka Lundmark gav uttryck för att 2021 blir utmanande.

Även om analytikerna ser risker i närtid tror flera ändå på Nokias förmåga att ta del av marknadsefterfrågan på sikt. Nordea har en positiv syn på avkastningen i relation till riskerna med hänvisning till en relativt hög visibilitet vad gäller Nokias resultatförbättringar.

Kepler Cheuvreux rekommenderar också köp i Nokia trots en kortsiktig motvind, med tanke på att förväntningarna på bolaget har omvärderats.

"Även om försäljningen bör förbli nedtryckt under 2021 (som till stor del påverkas av förlusten av Verizons 5G-kontrakt), bör verksamheten återhämta sig från 2022 med 4 procents organisk tillväxt per år under 2022-2023", skriver Kepler i en analys.

Vidare tror Kepler att marginalerna, trots en viss nedåtgående press under kommande kvartal, bör börja återhämtas under 2022 och potentiellt klättra till 11 procent till 2023.

Konkurrenten Ericsson kom med vissa signaler i samband med sin bokslutsrapport som även kan tolkas positivt för Nokia, menar DNB Markets i en analys. Banken lyfter bland annat fram Ericssons uttalande om starka signaler vad gäller förbeställningar i dialogen med kunderna, vilket DNB Markets tolkar som att kunderna ser en risk i att gå in i nästa investeringscykel med utrustning från Huawei (eller ZTE).

"Vi tror att Nokia, som gradvis håller på att komma ikapp inom 5G RAN enligt vår syn, också kan gynnas av denna trend", skriver banken.

Enligt Infronts sammanställning av 21 analytikers estimat väntas Nokias försäljning sjunka 6,6 procent till 6,4 miljarder euro. Den justerade rörelsemarginal spås uppgå till 14,8 procent (16,4) under det fjärde kvartalet och därmed landa på 9,1 procent (8,4) för helåret 2020, vilket skulle vara i linje med Nokia egen 2020-prognos om en marginal på 9,0 procent (plus/minus 1-procentenhet).

För 2021 räknar analytikerna med att Nokias försäljning minskar 1,3 procent och att rörelsemarginalen uppgår till 8,6 procent, vilket är inom Nokias eget prognosintervall om en marginal 2021 på 7-10 procent.

Nokias rapport väntas torsdagen den 4 februari klockan 7.00. En rapportkonferens hålls samma dag klockan 14.00.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?