1515
APPLE: UTVECKLAR KONKURRENT TILL GOOGLES SÖKMOTOR - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Techkonglomeratet Apple utvecklar en sökmotor som ska konkurrera med Googles, rapporterar Financial Times.

En konfiguration i den senaste uppdateringen av mjukvaruplattformen IOS 14 för Iphone avslöjar satsningen på sökmotor, en satsning som äger rum samtidigt som Google ansatts från amerikanska konkurrensutredare om den enorma sökmotordominansen.

Efter mjukvaruuppdateringen kan Iphoneanvändare nu se sökresultat från Apple, som länkar direkt till webbsidor när användare nyttjar sökrutan på hemskärmen.

Apples utvecklingsprojekt omgärdas alltid av hög sekretess internt, men utvecklingen talar för en mer storskalig attack mot Googles sökmotor, enligt Financial Times.

Ett annat tecken är det faktum att Apple rekryterade Googles sökmotorchef, John Giannandrea, för två och ett halvt år sedan. Anställningen var enligt kommunikation från tidpunkten avsedd att utöka Apples satsningar inom artificiell intelligens och den digitala röststyrda hjälpredan Siri.

Tidningen noterar också att en del av den utredning som nu startats mot Google rör de stora betalningar (8-12 miljarder dollar) som Google avtalat om med Apple för att vara grundfunktionen för sök i Iphone.

Långt ifrån alla tror dock att Apple kommer kunna komma ikapp Google med funktionaliteter i närtid, eller ens någonsin, om inte myndigheterna intervenerar först.

"Googles fördelar kommer sig av skalan där en närmast oändlig massa av feedback från användarma bidragit till tjänsten", sade Dan Wang, som är professor i företagsekonomi vid Columbia Business School.

"Sökmotorn hos Google får hundratals miljoner frågor varje minut från användare över hela världen. Det innebär att Google har en närmast oöverstiglig fördel när det kommer till data", sade Dan Wang.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?