1515
Annons
ITAB: SER ÖKAD EFTERFRÅGAN, MEN KUNDER SVÅRT TA PRISÖKNINGAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Butiksinredningsföretaget Itabs marknad fortsätter att återhämtas i spåren av pandemin och även om det fortfarande råder osäkerhet kring utvecklingen framöver ser bolaget en ökad efterfrågan och affärerna börjar ta fart.

Det skriver Itabs vd Andréas Elgaard i rapporten för det första kvartalet.

Han flaggar samtligt för att logistikstörningar samt brister på viktiga komponenter påverkar ledtider över hela världen och riskerar Itabs förmåga att hålla hög kvalitet i leveranserna.

"Våra kunder är medvetna om de globala störningarna och prisutvecklingen på stål men har svårt att acceptera prisökningar och vi kommer påverkas av detta under de kommande kvartalen om inte situationen normaliseras", skriver han.

Itab-chefen är dock övertygad om att arbetet med One Itab, som bland annat innebär en ompositionering till att vara en lösningsleverantör, lägger grunden till ytterligare tillväxt med förbättrad underliggande lönsamhet för Itab, enligt rapporten.

Under det första kvartalet fortsatte Itabs positiva lönsamhetstrend från slutet av 2020, vilket avspeglades i att ebitda, justerat för engångseffekter, ökade med närmare 50 procent till 179 miljoner kronor, jämfört med första kvartalet 2020.

Lönsamhetsförbättringen hänvisas främst till omsättningstillväxten och det pågående transformationsarbetet med omställning av verksamheten och minskade kostnader medan valutautvecklingen har påverkat resultatet negativt.

"Året startade bra med en valutarensad tillväxt på 13 procent främst drivet av en stark tillväxt i Sydeuropa där ökningen är starkast inom vår största kundkategori, dagligvaruhandeln. Förvärvet av Cefla Retail Solutions bidrog med 9 procent och den organiska tillväxten var 4 procent", skriver Andréas Elgaard.

Itab-aktien reagerade positivt på kvartalsrapporten och vid 13.20-tiden var den upp 2,9 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?