1515
Annons
BÖRSEN: UPP EFTER USA-KPI, SWEDISH MATCH UPP, OMXS30 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen kravlade sig över nollstrecket på fredagseftermiddagen efter ett litet lättnadsrally i samband med den amerikanska inflationsstatistiken för november. Saab sjönk något efter att ha missat Gripen-chansen i Finland.

Klockan 14.45 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,1 procent till nivån 2.326. Det var ungefär i linje med de ledande Europabörserna.

Swedish Match steg 7,4 procent. Demokraterna har dragit tillbaka det förslag till skattehöjningar inom tobaksområdet i USA, som om det infördes i sin ursprungliga form skulle slå hårt mot tobaksfria nikotinprodukter, däribland Swedish Match produkt Zyn.

Boliden backade 0,2 procent. Gruv- och smältbolaget meddelade att produktionen i den irländska Taragruvan nu delvis har återupptagits efter produktionsstoppet som bedöms tynga kvartalsresultatet med cirka 250 miljoner kronor.

Saab sjönk 0,8 procent i samband med att Finlands regering meddelade att Finland kommer att köpa stridsflygplan av typen F-35 från amerikanska Lockheed Martin. Tidigare medieuppgifter om att Finlands försvar rekommenderade F-35 fick Saab-aktien att sjunka en handfull procent redan i måndags.

Forskningsbolaget Oncopeptides kommer att hålla tre presentationer kring melflufen under den vetenskapliga blodkongressen American Society of Hematology, ASH, som pågår under december i Atlanta. Aktien steg 13 procent. Aktien har varit extra volatil sedan tillbakadragandet av Pepaxto i USA.

Volvo Cars och Northvolt ska öppna ett gemensamt forsknings- och utvecklingscentrum i Göteborg, som en del av en investering på 30 miljarder kronor i batteriutveckling och tillverkning. Samtidigt rapporterar Göteborgsposten mer om ägarbolaget Geelys kopplingar till den kinesiska staten. Volvo Cars-aktien sjönk 0,8 procent.

Gamingbolaget Enad Global 7 tappade 14 procent efter att i torsdags ha rusat upp 37 procent.

Aegirbio adderade 19 procent efter att ha varit handelsstoppad en stund. Bolaget har fått sin patentansökan avseende tester för sköldkörtelhormon godkänd av det europeiska patentverket (EPO). Godkännandet följer det tidigare beslut som meddelades i somras.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra tappade 1,8 procent en delårsrapport med lägre orderingång och rörelseresultat.

Doro-avknoppningen Careium, som består av den tidigare enheten Doro Care, började handlas på fredagen och stod i 32:45 kronor. Affärsvärlden anser att aktien är köpvärd.

Axfood sjönk 2,1 procent efter att Danske Bank sänkt rekommendationen för dagligvarubolaget till behåll. Bättre gick det för Vimian, som steg 7,4 procent, efter att Handelsbanken inlett bevakning med köprekommendation.

Av dagens tre börsnykomlingar var det uppåt för diagnostikbolaget Devyser och fastighetsbolaget Titania på First North som steg 13 respektive 20 procent. Nattaro fick en tyngre start på Spotlight och forskningsbolagets aktie var ned över 30 procent från teckningskursen.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index fredagen den 10 decemberimage

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?