1515
Annons
VIRUS: KAN BLI NYA ÅTGÄRDER FRÅN NÄSTA VECKA - FHM

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det kan bli aktuellt att införa nya åtgärder för att minska smittspridningen redan nästa vecka.

Det sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell vid en pressträff på torsdagen.

Hon sade att smittspridningen ökar i Europa. Läget i Sverige är inte är akut men ändå så pass allvarligt i vissa regioner att det kan komma att behövas nya åtgärder.

Sverige har haft tre tydliga vågor i pandemin, men har inte fått en fjärde våg som många andra europeiska länder. Belastningen på intensivvården har varit mycket begränsad under ett halvår, och vaccinationerna har varit avgörande för nedgången i antalet dödsfall.

Men det är fortfarande alltför många ovaccinerade vilket kan blir en belastning för sjukvården. Vaccinationstäckningen och påfyllnadsdoser kommer att vara avgörande för utvecklingen framöver.

Om smittspridningen fortsätter öka i en takt som nu kan vi behöva vidta åtgärder redan nästa vecka. Vi har fått en utveckling som är nästan i nivån med scenario 1, från att tidigare ha legat på scenario 0.

Det kan därmed bli aktuellt att återinföra allmänna råd för allas ansvar att minska smittspridningen. Det kan handla om att vuxna uppmanas att undvika trängsel, att undvika kollektivtrafik och användandet av munskydd om det inte går, att arbetsgivare uppmanas att öka antalet digitala möten och att anställda i viss mån ska arbeta hemifrån.

Folkhälsomyndigheten kommer nu att samråda med andra aktörer om denna åtgärdslista.

Hon sade också att vaccinationsbevisen fortsatt kommer att vara en viktig grund för olika åtgärder för att minska smittspridningen.

Socialminister Lena Hallengren sade att vi står inför en oviss vinter, och den nya virusvarianten omikron manar till försiktighet.

Vi måste ha en ha beredskap att möta en befarad ökning i smittspridningen, och regeringen kommer därför att återkomma med en åtgärdsplan i närtid.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?