Annons
NEW YORK: BLANDAD ÖPPNING MED TEKNIK SOM VINNARE, S&P 500 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kort efter USA-börsernas öppning på måndagen var huvudindexen blandade med tekniksektorn som vinnare, medan värdeaktier utgjorde förlorare.

Drygt 45 minuter efter öppning var Dow Jones industriindex ned 0,3 procent till 34.752, samtidigt som tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,5 procent till 14.243. Breda S&P 500 adderade 0,1 procent till 4.545.

Fortsatta fredsförhandlingar ska hållas mellan Ukraina och Ryssland. Ukrainas president Volodymyr Zelensky sade att Ukraina är redo att deklarera sig neutralt, överge sin strävan att ingå i Nato och avge ett löfte om att inte utveckla kärnvapen om Ryssland drar tillbaka sina trupper och Kiev får säkerhetsgarantier.

En sektor som gick svagt var oljesektorn, som tyngdes av ett lägre oljepris. Shanghai har meddelat en nedstängning av stora delar av staden för att få kontroll på smittspridningen av covid-19. Chevron och Exxon Mobil pressades 2,1 respektive 3,4 procent, samtidigt som Brentoljan stod 7,7 procent lägre.

Den amerikanska tioårsräntan sjönk 3 punkter till 2,45 procent. Under måndagen var delar av räntekurvan inverterad, då femårsräntan var större än 30-årsräntan, skriver CNBC, som fortsätter med att det skapar viss recessionsoro. Det var första gången sedan 2006 som femårsräntan var högre än 30-årsräntan. Den mest bevakade spreaden, mellan två- och tioårsräntan, var däremot fortsatt positiv.

Bland enskilda bolag steg Tesla 0,4 procent. Elbilstillverkaren planerar att låta aktieägare rösta om en ny aktiesplit vid den kommande årsstämman. För knappt två år sedan genomförde Tesla en split i förhållandet 5:1.

Apple planerar att minska produktionen av lågpristelefonen Iphone SE med 20 procent under andra kvartalet, enligt japanska Nikkei. Minskningen hänvisas bland annat till en nedgång i efterfrågan på teknik som en konsekvens av Rysslands krig i Ukraina. Teknikaktien tappade 0,3 procent.

Datortillverkaren HP har gått på förvärvsstigen genom att köpa hörlurstillverkaren Plantronics för 3,3 miljarder dollar. Köpeskillingen kommer med en premie om 53 procent jämfört med stängningskursen i fredags. Plantronics-aktien rusade 50 procent, samtidigt som HP föll 4,5 procent.

Kryptohandelsplattformen Coinbase, vars aktie ökade 1,9 procent, uppges vara nära ett avtal om att förvärva 2TM, det brasilianska moderbolaget till kryptomäklaren Mercado Bitcoin. Enligt uppgifterna kan affären vara klar vid slutet av april.

Köttsubstitutstillverkaren Beyond Meat backade 1,1 procent till drygt 48 dollar. Piper Sandler har sänkt aktien till undervikt med hänvisning till ökad konkurrens och lägre förväntningar på resultatet från en nationell lansering tillsammans med hamburgerkedjan McDonald's. Riktkursen nästan halverades till 29 dollar.


Graf: S&P 500 måndagen den 28 mars

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera