BÖRSEN: VÄNDNING MED ERICSSON & ASTRA ZENECA I TOPP, OMXS -0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen stärktes successivt efter att ha inlett veckans sista handelsdag mer dystert. Defensiva aktier hade överlag en bättre dag medan industribolagen tyngdes av ökad oro för den globala ekonomin.

Vid stängning var OMXS30-indexet ned knappa 0,1 procent till nivån 1.556. Aktier för 18,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I övriga Europa var tyska DAX upp 0,1 procent medan franska CAC40 var ned med lika mycket.

Kinas besked att landet för första gången på 30 år inte kommer att sätta något mål för tillväxten, i kombination med USA:s president Donald Trumps hot om vedergällning ifall Kina inför nya säkerhetskrav på Hongkong, skapade oro för den globala ekonomin, vilket tyngde humöret på de finansiella marknaderna något.

Ericsson var fredagens bästa aktie med en uppgång på 2,9 procent. Strax bakom steg Astra Zeneca 2,7 procent. Amerikanska myndigheten Barda har gett drygt en miljard dollar till läkemedelsbolaget för utveckling, produktion och leverans av det så kallade Oxfordvaccinet mot covid-19.

I motsatt ände av topplistan fanns ett antal industrijättar där Alfa Laval var ned 3,5 procent, medan Sandvik förlorade 3,3 procent. Gruvbolaget Boliden tappade 2 procent.

Utanför storbolagslistan steg Dometic, som tillverkar produkter till bland annat husvagnar och husbilar, omkring 3,6 procent. På onsdagen släppte Dometics storkund Thor Industries en branschrapport som indikerade att intresset för att semestra med husbil har ökat i spåren av coronakrisen.

Bettingsektorn gick överlag starkt där kasinounderleverantören Net Ent drog iväg 11,3 procent. Bland övriga vinnare i sektorn syntes Kambi som steg 7,6 procent och Enlabs som ökade 9,5 procent. Catena Media, som rapporterade på onsdagen, var upp 4,6 procent. Efter afilliatebolagets rapport har Kepler Cheuvreux och Nordea justerat sina riktkurser och upprepat sina köprekommendationer.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, steg 9 procent. Fastighetsbolagets vd och storägare Ilija Batljan avskrevs på onsdagseftermiddagen efter börsens stängning från utredningen om insiderbrott. Därmed är större delen av nedgången efter anhållandet av vd:n återtaget.

I läkemedelssektorn lämnade S2 Medical en rapport som bjöd på en omsättning i det första kvartalet som var lika stor som för hela 2019, och aktien steg närmare 10 procent. Medicinskt förbrukningsmaterial avsett att motverka spridningen av covid-19 uppgavs ligga bakom försäljningslyftet.

Läkemedelsföretaget Ascelia Pharma meddelade att det tvingas skjuta på tidsplanen för den registreringsgrundande fas 3-studien med läkemedelskandidaten Mangoral. Studien väntas kunna genomföras under andra halvåret 2021 i stället för första halvåret 2021 som bolaget tidigare meddelat. Aktien sjönk 3,4 procent.

Gamingbolaget Embracer steg 10,6 procent efter att ha fått en höjd rekommendation från SEB till köp där riktkursen skruvades upp till 130 från 117 kronor.

Att bolaget skjutit på lanseringen av två AAA-spel till nästa verksamhetsår är dåliga nyheter som motiverar estimatsänkningar, men det finns fortfarande tillräckligt med tillväxtmöjligheter på kort sikt, menade SEB.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 fredagen den 22 maj


image


Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?