1515
Annons
BÖRSEN: FORTSATT AVVAKTANDE HANDEL, GAMING UPPÅT, OMXS30 +0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckan avvaktande med indexrörelser runt nollstrecket men fick fart upp under lunchtimmen. Mobilspelsutvecklare steg efter ett amerikanskt domstolsbesked och i hälsovårdssektorn kom ett antal bolag med nya data som påverkade kurserna.

Vid klockan 12.50 var OMXS30-index upp 0,2 procent till 2.355. Aktier för 8,2 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

För OMXS30-bolagen var nyheter lätträknade och storbolagslistan saknade tydlig tendens. I toppen steg Boliden och Tele2 knappa 2 procent medan Evolution och SCA återfanns i botten med nedgångar på 3,7 respektive 6,1 procent.

SCA tyngdes av säljrekommendation av Danske Bank som gått igenom sektorn. Banken understryker att massapriserna fortsätter att sjunka precis som priserna på sågade trävaror.

Billerud Korsnäs, som sänktes till behåll från köp, sjönk 2,2 procent, medan Stora Enso och Holmen som precis som SCA fick sänkt betyg till sälj från behåll tappade 3,4 respektive 4,4 procent.

Det amerikanska domstolsutslag som ger apputvecklare möjlighet att ta betalt utanför App Store fick upp kurserna för app- och spelutvecklare. G5 Entertainment steg 5 procent och Stillfront var upp 3,6 procent. Nitro Games steg 3 procent. Även MTG, som har verksamhet inom mobilspelutveckling, var upp 3,5 procent.

Oncopeptides meddelade att en genomgripande analys av data i fördefinierade undergrupper visat att förbättrad progressionsfri överlevnad för melflufen framför allt drevs av patienter som inte genomgått autolog stamcellstransplantation. Oncopeptides handlades 3,6 procent högre.

Även Cantargia bjöd på nya kliniska data i form av en vetenskaplig abstrakt från Canfour-studien och steg 2,9 procent. Sämre gick det för Biovica som flaggade för förlängd tidslinje för en 510(k)-ansökan till FDA på grund av fördröjning av svar från myndigheten. Aktien tappade 8,8 procent.

På temat trista besked föll GHP Specialty Care 6,6 procent. Ett avtal i Förenade Arabemiraten kommer att avslutas den 6 januari på kundens begäran. Bolaget håller dock fast vid sina övergripande mål för kommande treårsperiod och kommer att accelerera arbetet med att hitta en partner och kompletterande ägare till projektet i Saudiarabien.

Catena Media steg 5,4 procent efter att styrelsen meddelat att den godkänt aktieåterköp upp till drygt 7 miljoner aktier eller upp till 10 procent av kapitalet.

Flera analytiker har under helgen vridit och vänt på de nya mål som SBB presenterade i anslutning till fredagens kapitalmarknadsdag och landat i att riktkursen ska upp med mellan 5 och 13 kronor. Kepler Cheuvreux, Nordea och Carnegie ligger fast med sina köprekommendationer och DNB Markets bibehåller sin säljrekommendation. Aktien hade i skrivande stund adderat 3,3 procent till fredagens uppgång på 2,6 procent.

Byggmax köprekommenderades av Dagens Industri under rubriken "Veckans aktie" på måndagen. Enligt analysen finns förutsättningar för Byggmax att generera över 20 procents avkastning de närmaste åren. Aktien stärktes 8,2 procent.

Börsveckan har i sitt senaste nummer rekommenderat köp för Cavotec och Sedana, medan råden för Skistar och Desenio sänks till avvakta. Cavotec steg 3,3 och Sedana 0,6 procent. Skistar rörde sig ned 0,7 procent medan Desenio föll 4,3 procent.Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 måndag den 13 september

image


Käll: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?