1515
BÖRSEN: VECKOSTART PÅ PLUS, SEB,SHB BLAND VINNARE,OMXS30 +0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckan uppåt, i likhet med ledande börser på kontinenten. Vid måndagens stängning hade storbolagsindexet OMXS30 gått upp 0,8 procent till nivån 1.855. Aktier för 16 miljarder kronor omsattes under dagen på Stockholmsbörsen.

SEB och Handelsbanken handlades upp 2,2 respektive 1,8 procent under hög omsättning sedan Nordea Markets höjt sina rekommendationer till köp respektive behåll. SEB fick extra draghjälp av att även Carnegie höjt rekommendation till köp.

Handelsbanken gynnades också av att Dagens Industri i sin senaste "Veckans aktie"-analys skrev att det värsta kan vara förbi för Handelsbanken och att aktien med sin historiskt låga värdering är köpvärd.

Dagens kursvinnare inom OMXS30 var medicinteknikbolaget Getinge, med plus 3,7 procent, följd av Essity som steg 2,6 procent. På motsatta sidan inom storbolagsindex backade Alfa Laval mest, med 2 procent, följd av H&M och SSAB A på minus 1,1 respektive 0,7 procent.

Veoneer lyfte 5,7 procent till 162:30 kronor. SEB Equities har höjt sin rekommendation till köp på bilsäkerhetsföretaget och dragit upp riktkursen med 132 procent till 264 kronor, med ett "bull case"-scenario på 582 kronor.

SEB fokuserar i analysen på Veoneers avtal med Qualcomm. Banken skriver att det visserligen är för tidigt att utvärdera konkurrenskraften i samarbetet, men menar att avtalet innebär flera fördelar för Veoneer, exempelvis en större marknad att adressera samt lägre risk i och med minskat hot från eventuella nya aktörer på marknaden.

Bränslecellstillverkaren Powercells aktie klättrade 17,7 procent. En möjlig förklaring till kursrusningen är de senaste dagarnas uppmärksamhet kring att den amerikanska fordonsutvecklaren Nikola öppnat upp om komponentinnehåll för kommande serieproduktion.

I fredags kväll meddelades att Astra Zeneca har inlett en fas 3-studie med långverkande antikroppar i kombination med läkemedelskandidaten AZD7442 för syftet att förebygga och behandla smitta av covid-19. Astra Zeneca var upp 1 procent.

Sobi var fortsatt högt omsatt i spåren av fredagens negativa studieresultat som fick aktien att sjunka 18 procent. Aktien var på måndagen ned 0,3 procent.

Läkemedelsföretaget Oncopeptides har beslutat att lämna in en ansökan om villkorat marknadsgodkännande för melflufen i EU. Aktien avancerade 8,9 procent.

I sektorn föll samtidigt Spotlight-handlade Rhovac 9,7 procent efter att ha meddelat en ytterligare studieförsening inom prostatacancerområdet på grund av pandemin.

Africa Energy-aktien steg drygt 11 procent. Pareto uppger i en färsk analys angående Africa Energy att det ryktas om att Luiperd-borrningen framskrider snabbare än förväntat och att det mesta tyder på att resultaten kommer inom kort. Dessutom cirkulerade det uppgifter på flera sociala medier om att en person, som uppges vara anställd på den Odfjell-rigg som används för borrning vid Luiperd-brunnen, ska ha sagt att man stött på olja.

Affärsvärlden har gett köpråd för Softronic, som steg 2,9 procent. Om IT-konsulten kan sätta sprätt på bolagets kassa finns sannolikt en bra uppsida i aktien, enligt Affärsvärlden.

Wonderful Times Group meddelade i helgen ett "väsentligt bättre" resultat för tredje kvartalet. Aktien rusade nära 34 procent på Spotlight Stock Market.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?