1515
REGERINGEN: HÖJER GARANTINIVÅ I SJUK- OCH AKTIVITETSERSÄTTNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Regeringen föreslår i den kommande budgeten höjd garantinivå och höjt bostadstillägg i sjuk- och aktivitetsersättningen och höjt underhållsstöd till ensamstående föräldrar.

Det sade Märta Stenevi, jämställdhets- och bostadsminister, vid en pressträff på torsdagen tillsammans med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och socialminister Lena Hallengren.

Stenevi sade att "vi måste jämna ut de ekonomiska klyftorna i samhället, för att komma dit behöver vi ha reformer".

Drygt 2 miljarder kronor föreslås till höjd garantinivå i sjuk- och aktivitetsersättningen och höjt tak för bostadstillägget, dessutom att underhållsstödet ska höjas till ensamstående föräldrar med barn i åldern 7 till 10 år.

Vidare föreslås 3,5 miljarder kronor, när fullt utbyggt, tillföras för flera förstärkningar till personer med personlig assistans.

"Sammantaget presenterar vi satsningar för personer som har svårt att få livet att funka i dag", sade Märta Stenevi.

Ardalan Shekarabi framhöll att vi inte väljer att bli funktionsnedsatta, och sade att mer än 40 procent av dem som har sjuk- eller aktivitetsersättning är ekonomiska utsatta.

Taket i bostadstillägget höjs och blir detsamma som för ålderspensionärer, sade han.

Socialminister Lena Hallengren sade att ett nationellt kompetenscentrum ska inrättas för personer med intellektuell funktionsnedsättning och autism.

Beträffande förslagen för personlig assistens sade hon att regeringen nu "återupprättar LSS-reformen". Hon medgav att kostnaderna kommer att öka, "men det är något vi vill".Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?