Annons
TECH: ARK INVEST MOT VÄRSTA MÅNADEN NÅGONSIN, -26% I APRIL

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Finanskändisen Cathie Wood, en av Wall Streets på senare år mest uppmärksammade fondförvaltare bakom tech- och tillväxtfonden Ark Invest, ser ut att gå mot en summering av den värsta marknaden någonsin. Nu har fundamentala investerare kommit i kapp och gått förbi.

Den börshandlade huvudfonden Ark Innovation, en ETF innehållande poster i flera av Silicon Valleys techbolag, hade med en handelsdag kvar i april tappat 26 procent i värde under månaden.

Värderaset innebär att omkring 70 procent av fondvärdet rakats av sedan rekordnoteringen under 2021, när rusningen för ny teknik kom att bromsa in i takt med att trender som tagit fart under pandemins digitaliserings- och hemarbetsvåg började avta.

Techinvesteringarnas aptitlighet har minskat avsevärt i ett klimat där räntorna börjat ticka upp i takt med en inflationsuppgång chockat investerare de senaste månaderna. Tillväxt har då graderats ned i jämförelse med kassaflödesstabila bolag med förankring i realekonomiska tillgångar.

Noterbart för utvecklingen är en jämförelse med värdeinvesteraren Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaways aktie, vars avkastning från pandemin nu gått om Ark Invests huvudfond med råge. Över de senaste fem åren är nu utvecklingen för Warren Buffetts investmentbolag, som förlitar sig på fundamentala faktorer i investeringsstrategin, jämfört med avkastningen för Cathie Woods fond helt jämförbar.

I en enkel jämförelse med det breda indexet S&P 500 över de senaste fem åren har nu också gapet upp till Ark Innovations markanta uppgång vid toppnoteringen nästan helt och hållet täppts till. Som störst var skillnaden i avkastning nära 500 procentenheter, men nu har denna sjunkit till blott 12 procentenheter. En investering vid pandemins inledning har renderat i närapå helt jämförbar avkastning.

Cathie Woods stjärna kom att tändas i takt med att hennes vid tidpunkten för utfärdandet utskrattade riktkurs på Tesla alltmer kom att infrias. Riktkursen var 4.000 dollar, utdelad långt innan den 1:5-split som föregick kursen 800 och således uppfyllde profetian trots att kritikerna och belackarna radat upp sig längs vägen. På fredagen handlades Teslas aktie till cirka 900 dollar jämnt.

Ark Innovations investeringsidé går ut på att hitta bolag vars affärsidé kan vända upp och ner på en marknad, något som kommit att kallas "disruption". Tesla lyfts ofta fram som det bästa exemplet på disruptiva bolag.

Bild: Ark Innovation i grönt, Berkshire Hathaway i blåttimage

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera