1515
Annons
BÖRSEN: NED IGEN EFTER FREDAGSKVÄLLENS USA-FALL, OMXS30 -1,0%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde måndagen nedåt i linje med utlandet i kölvattnet av att USA-börserna på fredagskvällen backade i snitt drygt 2 procent efter Stockholmsbörsens stängning.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var klockan 09.40 ned 1,0 procent till 2.290, efter fredagens fall på 1,7 procent. USA-terminerna indikerar en viss återhämtning på Wall Street i eftermiddag.

Omikronvarianten har fört in covid-19-pandemin i en ny fas och kan också innebära slutet för den i Europa, sade Världshälsoorganisationens Europachef Hans Kluge i helgen i en intervju där han samtidigt varnade för att viruset fortfarande kan mutera.

I botten av OMXS30 fanns på måndagsförmiddagen ånyo kommunikationstjänstebolaget Sinch och livekasinoleverantören Evolution med fall kring 3 procent i spåren av att tillväxtbolag på Nasdaqbörsen gått särskilt svagt i fredags. Även investmentbolagen Kinnevik och Investor hade det tufft med nedgångar runt 2 procent.

Bland få vinnare fanns ABB som adderade 0,4 procent med stöd av höjd riktkurs från Kepler Cheuvreux, och Swedish Match som steg 0,3 procent efter en köprekommendation från Handelsbanken.

Oncopeptides klättrade 26 procent sedan bolaget kontaktat den amerikanska läkemedelsmyndigheten och återkallat sitt frivilliga tillbakadragande av blodcancerläkemedlet Pepaxto i USA. Oncopeptides har inlett en dialog med FDA för att gå igenom ny data, heter det. Bolaget vill på måndagen inte gå in på de vetenskapliga detaljerna som ligger bakom beslutet.

Transplantationsbolaget Xvivo har fått godkännande från det amerikanska läkemedelsverket FDA för Kidney Assist Transport. Aktien avancerade 9 procent.

Belysningsföretaget Fagerhults aktie har av oförklarliga skäl hamnat i skugga på börsen, något som ger köpläge med tanke på fjolårets vinståterhämtning, anser Dagens industri som ser en kurspotential på 30 procent. Fagerhult lyfte 6 procent.

På temat företagsaffärer kan noteras att Vestum förvärvar Kvalitetsmark R, ett specialistbolag inom mark- och betongentreprenader. Det köpta bolaget omsatte i fjol 169 miljoner kronor. Vestum vek ned 3 procent.

It-bolaget Build Data, ett molnbaserat programvaruföretag för bygghantering, har redovisat en drygt dubblerad kvartalsomsättning för juli-september på 22 miljoner kronor. Även förlusten på ebitda-nivå dubblerades dock drygt, till 4,2 miljoner kronor. Aktien tappade 3 procent.

Tapetbolaget Embellence har haft en ljummen start på börskarriären som inleddes 2021 men bakom kulisserna finns nya tillväxtinitiativ, menar Affärsvärlden i den senaste upplagan. Embellence ökade 6 procent.

Börsveckan gav köpråd till Bulten, Catella och Candles Scandinavia, varav den sistnämnda avancerade 4 procent.

Gold Town Games klev upp 7 procent efter att ha ingått partnerskap med spelproducenten CS Games om att utveckla ett cricketspel.

SBB:s vd Ilija Batljan har köpt en halv miljon B-aktier i fastighetsbolaget för 28 miljoner kronor. Trots insynsköpet sjönk aktien 1 procent.

Under måndagen riktas fokus mot flera preliminära inköpschefsindex för januari. För tyskt vidkommande såg siffrorna ljusare ut än förväntat.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera